Altidore wijst Verenigde Staten weg naar finale Gold Cup

De nationale ploeg van de Verenigde Staten heeft zich ten koste van Costa Rica geplaatst voor de finale om de Gold Cup. In Arlington werd mede door een goal van Jozy Altidore met 0-2 gewonnen.

In de spannende halve finale was het lang wachten op grote kansen en ook op een openingstreffer. Pas in de 72ste minuut brak Altidore de ban. De voormalige spits van AZ, die tegenwoordig onder contract staat bij Toronto FC, werd de diepte in gestuurd en chipte de bal knap over doelman Patrick Pemberton heen.

Onder aanvoering van Bryan Ruiz begon Costa Rica direct met het slotoffensief. De hoop van de Costa Ricanen werd tien minuten na de openingstreffer echter al weggenomen. Heel bekeken plaatste de inmiddels 34-jarige Clint Dempsey de bal rechts voorbij de muur bij een vrije trap. Het was een goal met historische waarde, want de routinier evenaarde het doelpuntentotaal van Landon Donovan. Laatstgenoemde droeg tot vannacht alleen de titel van topscorer aller tijden van de Verenigde Staten (57 goals).

In de finale volgt voor de Verenigde Staten een confrontatie met titelverdediger Mexico of Jamaica. Die twee landen nemen het komende nacht (03.00 uur Nederlandse tijd) tegen elkaar op.