Alles over het langverwachte jubileum van Messi

Lionel Messi maakte zondagavond in de verloren wedstrijd tegen Valencia (1-2) het vijfhonderdste doelpunt in zijn profloopbaan: 450 voor Barcelona en 50 voor Argentinië. VI dompelde zich onder in de cijfers van de 28-jarige Argentijnse aanvaller.

● Messi has 632 wedstrijden nodig om de grens van vijfhonderd doelpunten te bereiken. Dat levert hem een indrukwekkend moyenne op van 0,79 goals per duel.

● Tweederde van Messi's goals voor Barcelona en Argentinië (325) kwamen tot stand op aangeven van ploeggenoten. Bij Barcelona is Dani Alves de speler die de meeste goals van Messi voorbereidde (veertig), bij de nationale ploeg is dat Sergio Agüero (vijf).

● Namens Barcelona is Sevilla zijn favoriete tegenstander met 25 goals in evenzovele duels. Ook tegen Atlético Madrid scoorde Messi 25 keer, maar dan in dertig wedstrijden. Bij Argentinië zijn Brazilië en Paraguay zijn meest gewillige slachtoffers (elk vier goals, in respectievelijk zeven en acht interlands).

Messi juicht na zijn goal tegen Valencia, zijn eerste treffer bij Barcelona na 515 minuten droog te hebben gestaan.

● Messi maakte zijn vijfhonderd doelpunten in dertig verschillende landen, in 78 verschillende steden en in 88 verschillende stadions. Uiteraard is Camp Nou zijn favoriete afwerkplek met 256 goals (waarvan twee voor Argentinië). Daarbuiten voelt Messi zich het beste thuis in Bernabéu (Real Madrid, twaalf goals) en Vicente Caderón (Atlético Madrid, elf).

● Messi maakte 275 doelpunten voor club en land op het moment dat zijn ploeg in een wedstrijd op voorsprong stond. Hij scoorde verder 181 keer bij een gelijke stand en 44 keer wanneer zijn ploeg tegen een achterstand aankeek. Met 118 van zijn vijfhonderd goals brak Messi de score in een wedstrijd open.

● Het laatste kwartier van de wedstrijd levert de meeste Messi-doelpunten op. Van zijn vijfhonderd goals maakte hij er 127 in de laatste vijftien minuten. Gekeken naar de zes kwarten van alle duels produceert hij in het eerste kwartier de minste doelpunten (vijftig).

● Als we de 500 van Messi verdelen per seizoen, dan blijkt de jaargang 2011/12 met 82 treffers het meest productieve te zijn. Messi maakte toen 73 goals in zestig duels voor Barcelona en voegde daar in de nationale ploeg negen goals in negen interlands aan toe. Dit seizoen staat de teller voor de Argentijn op 42 treffers.

In de nieuwe VI van komende woensdag besteden we uitgebreid aandacht aan deze mijlpaal van Messi. Dat doen we met een fraaie spread vol graphics en ranglijstjes, gebaseerd op de goals van Messi voor Barcelona en Argentinië.