Alleen PSV biedt het hoofd aan Spaanse overheersing

Reacties

De Spaanse clubs hebben donderdagavond in de Europa League een ongeslagen status te verdedigen. Tijdens de heenduels van de Champions League en de zestiende finale van het tweede Europese bekertoernooi won van de Primera División-afvaardiging alleen Atlético Madrid niet op bezoek bij PSV.

Alleen PSV biedt het hoofd aan Spaanse overheersing

De Eindhovenaren waren woensdagavond met het 0-0 gelijkspel tegen de ploeg van trainer Diego Simeone de enigen die de Spaanse overheersers het hoofd konden bieden. Eerder in de Champions League hadden Barcelona en Real Madrid hun uitwedstrijden tegen respectievelijk Arsenal en AS Roma nog goed afgesloten met een 2-0 overwinning.

Omdat Athletic Bilbao (1-0 bij Olympique Marseille), Sevilla (3-0 tegen Molde FK), Valencia (6-0 tegen Rapid Wien) en Villarreal (1-0 tegen Napoli) de Europa League stuk voor stuk hervatten met een zege, zou het zomaar kunnen gebeuren dat Spanje ook na de eerste ronde van de knock-outfases nog met zeven clubs is vertegenwoordigd in Europa.

Begin dit seizoen ging de strijd om de Europese Super Cup voor het tweede jaar op rij tussen twee Spaanse clubs: Barcelona en Sevilla.
Begin dit seizoen ging de strijd om de Europese Super Cup voor het tweede jaar op rij tussen twee Spaanse clubs: Barcelona en Sevilla.

Die bewonderenswaardige prestatie zou de leidende positie van Spanje op de UEFA-coëfficiëntenlijst alleen maar verder versterken. De voorsprong op nummer twee Duitsland bedraagt nu al bijna 21 punten, terwijl de Duitsers al één van hun zeven clubs kwijt zijn. Engeland (24 punten minder) verloor onderweg al twee van zijn acht deelnemers.

De Spaanse hegemonie kent de laatste jaren geen grenzen. Barcelona en Real Madrid wonnen de laatste twee edities van de Champions League en Sevilla prolongeerde afgelopen seizoen zijn titel in de Europa League. Sinds de oprichting van dat toernooi (2009/10) gingen zeven van de twaalf Europese prijzen naar Spaanse clubs. In diezelfde periode stonden bovendien negentien clubs bij de laatste vier.

Ook dit seizoen is de kans op Spaanse succes groot, gezien de riante uitgangsposities van de zeven afgevaardigden in de Champions League en de Europa League. Mochten Atlético, Barça, Bilbao, Real, Sevilla, Valencia en Villarreal allemaal doorstoten naar de volgende ronde, dan komt meer dan een kwart van het Europese deelnemersveld straks uit Spanje. De Rode Furie heeft Europa in zijn greep.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.