Alle Spaanse clubs verder na hoogstandje Pina in Napels

De fraaie affiches in de late duels hebben in weinig spannende wedstrijden geresulteerd. Opvallend is dat alle Spaanse Europa League-deelnemers een ronde verder zijn.

FC Porto - Borussia Dortmund 0-1
Na een kwart wedstrijd was het al gedaan met de spanning in het Estádio Dragão. Na in eerste instantie nog een fraaie redding van Iker Casillas werkte Pierre-Emerick Aubameyang de bal via de onderkant van de lat en de voormalige Real Madrid-doelman binnen, waarmee de stand over twee duels op 3-0 kwam in het voordeel van de Duitsers.

FC Porto slaagde er in het vervolg niet in om Dortmund met die marge op het bord aan het wankelen te krijgen, al kreeg het nog wel een paar goede kansen op de gelijkmaker. Ook Aubameyang leek zijn doelpuntenproductie dit seizoen nog te gaan opvijzelen, maar een treffer was hem niet gegund. Waar Casillas de 0-1 al op zijn naam kreeg, werd een rake schuiver van de Gabonees afgefloten vanwege buitenspel.

Napoli - Villarreal 1-1
Door een wonderbaarlijke treffer van Tomas Pina blijven alle Spaanse ploegen actief in de Europa League. Of de middenvelder nou een voorzet of een schot in zijn hoofd had, de bal verdween fraai over Napoli-doelman Pepe Reina de verre hoek in.

Die uitgoal maakte het voor Napoli na de nederlaag in Spanje (1-0) bijna onmogelijk om nog door te stoten. De eerste helft verliep nog voorspoedig voor de nummer twee in de Serie A, die na zeventien minuten door een volley van Marek Hamsik op voorsprong kwam. Ook Dries Mertens kreeg bij de thuisclub een basisplaats van trainer Maurizio Sarri, die zijn ploeg in het laatste halfuur niet meer tot scoren zag komen.

Zo gaat Villarreal net als Athletic de Bilbao, Valencia en Sevilla door naar de achtste finale.

Tottenham Hotspur - Fiorentina 3-0
Fiorentina had na het gelijkspel in Florence (1-1) geen schijn van kans in de return. Ryan Mason was in de eerste helft met een schuiver al trefzeker voor de Londenaren, waarna Erik Lamela na ruim een uur een klutsbal oppikte en voor 2-0 zorgde. Dele Alli leek ook mee te gaan delen in de feestvreugde, maar Gonzalo Rodríguez plukte de bal ten koste van een eigen doelpunt voor de voeten van de Engels international weg.