Albanezen in extase door tweede EK-avontuur ooit

Albanië neemt komende zomer deel aan het EK in Duitsland. In de kwalificatiereeks werd vrijdagavond op bezoek bij Moldavië de laatste stap naar het ticket gezet door de verrassende koploper van Groep E.

Albanië heeft al een paar interlandperiodes op rij de verwachtingen overtroffen. Aan de kwalificatiecampagne werd in maart nog begonnen met een nederlaag uit tegen Polen, maar dat was ook direct de enige nederlaag tot nu toe. Albanië won onder meer in eigen huis van concurrenten Polen en Tsjechië, waardoor de uitgangspositie bij het ingaan van deze interlandperiode uitstekend was.

Het EK kwam voor Albanië in de 25ste minuut van de uitwedstrijd tegen Moldavië alweer een stuk dichterbij. Sokol Cikalleshi, de 33-jarige aanvaller van Konyaspor (foto), maakte toen de 0-1 door een strafschop te benutten. Albanië gaf weinig kansen weg. In de 87ste minuut werd nog wel een treffer geïncasseerd door toedoen van Vladyslav Baboglo, maar ook een gelijkspel volstond voor de Albanezen. Na het laatste fluitsignaal barstte het feest los bij de ploeg van bondscoach Sylvinho (oud-verdediger van Barcelona).

De spelers en supporters van Albanië kunnen zich gaan verheugen op de tweede EK-deelname ooit. In 2016 waren de Albanezen er ook bij. Toen was in Frankrijk de groepsfase het eindstation. Albanië nam nog nooit deel aan een WK. Polen zit als nummer vier van Groep E in het nauw. Met Robert Lewandowski in de punt van de aanval en ex-Feyenoorder Sebastian Szymanski daarachter spelen de Polen zo thuis tegen Tsjechië (20.45 uur).