Ajax-flop Cvitanich effectiever dan Messi en Ronaldo

Drie seizoenen probeerde hij het bij Ajax te maken, maar faalde hij hopeloos. Via het Mexicaanse Pachuca en het Argentijnse Boca Juniors heeft Dario Cvitanich (28) het voetbalgeluk hervonden. Zondag droeg hij met twee treffers bij aan de ruime 5-0 zege van Olympique Nice op Valenciennes. Uit een onderzoekje van VI.nl blijkt zelfs dat de Argentijnse spits de effectiefste topschutter van de vijf grote competities is.

Ajax-flop Cvitanich effectiever dan Messi en Ronaldo

Samenstelling: Tim Tempelaars & Tim Vos In 2008 nam Ajax Cvitanich voor liefst zeven miljoen euro over van Banfield. In Argentinië had de spits aan zijn reputatie gebouwd: hij stond te boek als een doelpuntenmaker pur sang. Die naam kon hij nooit waarmaken in de Amsterdam Arena.

Verdeeld over de seizoenen 2008/09, 2009/10 en 2010/11 maakte Cvitanich dertien doelpunten voor Ajax, hetgeen dus neerkomt op ruim een half miljoen euro per treffer. Alle doelpunten kwamen tot stand in de competitie. In totaal maakte de kleine spits 43 keer zijn opwachting in een officieel duel van de Amsterdammers. Omdat de teller op dertien bleef steken, beslaat zijn gemiddelde aantal treffers 0,3 per wedstrijd. Olympique NiceAnderhalf jaar na zijn laatste wedstrijd voor Ajax lacht de bal zijn Argentijnse bedwinger weer toe. Dit seizoen kwam Cvitanich in negentien officiële wedstrijden in actie voor de huidige nummer vijf van Frankrijk. Liefst veertien keer mocht hij juichen. Behalve zijn twee goals in de Coupe de la Ligue, verzorgde de Argentijn twaalf competitiedoelpunten.

Met andere woorden: nog één doelpunt in de Franse Ligue 1 en de spits heeft zijn totaal aantal doelpunten bij Ajax al geëvenaard. Met de beker- en Europese verplichtingen meegerekend heeft de aanvaller zijn aantal uit Amsterdam al verbeterd: veertien om dertien.

EffectiefDat Darío weer Super Darío is, blijkt helemaal als we de cijfers van de vijf grootste competities in Europa erbij pakken. Daar blijkt namelijk uit dat Cvitanich de effectiefste spits is gerekend over de competities in Italië, Spanje, Duitsland, Engeland en Frankrijk. (zie onderstaande graphic).

Met twaalf goals uit 37 doelpogingen is ongeveer een van de drie inzetten van Cvitanich trefzeker (32,4 procent). Daarmee kan de Ajax-flop betere cijfers overleggen dan gerenommeerde topschutters als Miroslav Klose, Radamel Falcao, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Robin van Persie, Cristiano Ronaldo en Luis Suarez. Bij de laatste twee is overigens opvallend hoe extreem vaak zij een poging wagen (zie onderstaande graphic).

Bij Nice loopt iedereen weg met Cvitanich. Medespelers en trainer vallen over elkaar heen om de man die voor anderhalf miljoen euro overkwam van Boca Juniors te prijzen. Zondag kan Cvitanich op bezoek bij Lille zijn trefzekere seizoen een passend vervolg geven. Naar verluidt kijken Cristiano Ronaldo en Lionel Messi gespannen mee. De gegevens zijn afkomstig van WhoScored.com. Alleen spelers met minimaal tien doelpunten uit de hoogste afdeling van Duitsland, Engeland, Frankrijk Italië en Spanje zijn meegenomen in de berekening.


Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's