Ajax-banneling Serero beslissend voor Zuid-Afrika

Thulani Serero heeft Zuid-Afrika in de strijd om een ticket voor het WK 2018 in Rusland aan een belangrijke overwinning op Senegal geholpen: 2-1. De dubbelslag vlak voor rust was de bezoekers te machtig. Voormalig PEC Zwolle-spits Lars Veldwijk bleef op de bank.

Serero komt dit seizoen bij Ajax niet aan de bak, maar mocht bij Zuid-Afrika net als een maand geleden tegen Burkina Faso (1-1) in de basis starten. De 26-jarige middenvelder betaalde dat vertrouwen terug door voor een 2-0 ruststand te zorgen uit een voorzet van Mpho Makola. Even daarvoor had aanvoerder Thulani Hlathswayo de score geopend uit een penalty, die scheidsrechter Joseph Lamptey ten onrechte gaf na een vermeende handsbal.

Senegal had moeite daar in Polokwane wat tegenover te stellen. Kansen waren er genoeg voor spelers als Sadio Mané (Liverpool) en Moussa Konaté (FC Sion), maar zij kregen de bal niet langs doelman Itumeleng Khune. Toen Cheikh N'Doye daar in de 75ste minuut wel in slaagde, was het al te laat. De ploeg van bondscoach Shakes Mashaba, die Veldwijk niet liet debuteren, hield stand en gaat met vier punten uit twee duels aan de leiding in Groep D. De winnaar plaatst zich voor het WK.