Ajax zorgt voor nieuw Nederlands dieptepunt in EL

Reacties

Door de uitschakeling van Ajax overwintert er voor het eerst in de geschiedenis geen Nederlandse club in de Europa League. Fenerbahçe bleef de Amsterdammers donderdag voor in Groep A.

Ajax zorgt voor nieuw Nederlands dieptepunt in EL

De Europa League is pas aan zijn zevende editie toe, maar ook bij de voorloper van het toernooi - de strijd om de UEFA Cup - was Nederland vrijwel altijd nog met minimaal één club vertegenwoordigd. In het seizoen 2002/03 werden voor het laatst alle Nederlandse deelnemers zo vroeg uitgeschakeld. Er deden in de huidige jaargang liefst vijf Nederlandse ploegen mee. Go Ahead Eagles en Vitesse sneuvelden al in de voorronden, Ajax, AZ en FC Groningen in de poulefase.

Nota bene de jaargang nadat Feyenoord in De Kuip ten koste van Borussia Dortmund de UEFA Cup had gewonnen (2002), sloeg de Nederlandse afvaardiging een modderfiguur. FC Utrecht en SC Heerenveen sneuvelden al in de eerste ronde tegen respectievelijk Legia Warschau en FC National Boekarest, waarna alle hoop was gevestigd op Vitesse. De Arnhemmers versloegen eerst Rapid Boekarest en Werder Bremen over twee duels, maar bogen daarna voor Liverpool.

Dieptepunt
PSV zorgde er met twee late goals tegen CSKA Moskou (2-1) voor dat het dieptepunt uit het seizoen 1998/99 niet werd geëvenaard. Destijds waren alle Nederlandse clubs al vóór de jaarwisseling uitgeschakeld, terwijl er toen zelfs nog drie Europese toernooien waren. De Eindhovenaren gaan nu door in de Champions League, voor het eerst in negen jaar.

Voor Ajax is het lang geleden dat de club niet overwinterde in Europa. In de herfst van 2007 was Dinamo Zagreb met onder anderen Luka Modric en Mario Mandzukic te sterk voor de Amsterdammers, die sindsdien elk jaar in de tweede seizoenshelft actief waren in de Europa League (ook als afvaller vanuit de Champions League).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.