Ajax ziet winst stijgen tot ruim achttien miljoen euro

Mede dankzij de positieve transferbalans heeft Ajax zwarte cijfers kunnen schrijven over het afgelopen boekjaar. De Amsterdamse club maakte 8,5 miljoen euro meer winst dan het vorige boekjaar. Nu bedraagt de nettowinst 18,2 miljoen euro.

Ajax ziet winst stijgen tot ruim achttien miljoen euro

Ajax zag de omzet slechts licht stijgen naar ruim 105 miljoen euro, maar zag ook de bedrijfslasten oplopen. Onder andere de voorziening voor het beëindigen van de Ajax Experience (2,2 miljoen) en een hogere post salarissen (1,9 miljoen) zijn daar debet aan.

De Amsterdamse club zag weliswaar de spelerssalarissen met bijna een miljoen afnemen door het vertrek van spelers met een hoge beloning, maar de technische staf incasseerde juist meer (1,1 miljoen) vanwege sportieve successen.

Bovendien werd meer personeel aangenomen, hetgeen meer kosten met zich (1,7 miljoen euro) meebracht. Onder andere de uitbreiding van de directie, technische en medische staf heeft het personeelsbestand met 27 fulltime functies doen groeien tot 269.

Winst van 18,2 miljoen euro
Onder aan de streep staat een plus van 18,2 miljoen euro, waarvan een groot deel voortvloeit uit een positieve transferbalans van 24 miljoen over het boekjaar dat tot 30 juni 2013 liep.

Onder andere de verkoop van Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita leverden miljoenen op. Ajax gebruikte daarvan een deel om af te schrijven op vergoedingssommen, waardoor bijna dertien miljoen ten goede kwam aan het resultaat.

De opbrengsten van de verkoop van Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Derk Boerrigter rechtvaardigen in de ogen van de Ajax-directie dat ook komend seizoen zwarte cijfers worden geschreven. Ook vanwege de deelname aan de Champions League wordt dat verwacht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen