Ajax zet reuzenstap naar titel met winst in de Kuip

Reacties

Ajax heeft Feyenoord zondagmiddag in de eigen Kuip een zeer gevoelige slag toegebracht. De Amsterdammers wonnen met 2-1 en profiteren zo optimaal van het puntenverlies dat FC Twente eerder op de dag leed bij FC Utrecht en blijven bovendien op titelkoers. Feyenoord is door de nederlaag kansloos voor het kampioenschap en moet bovendien nog volop aan de bak in de race om de tweede plaats.

Ajax zet reuzenstap naar titel met winst in de Kuip

De beginfase in De Kuip was onrustig, al kwam dat ook omdat beide ploegen elkaar continu opjaagden. Ajax was met gekraakte pogingen van Siem de Jong (vrije trap) en een volley van Bojan Krkic in de buurt van een goal. Aan de andere kant waren grotere kansen te noteren. Lex Immers raakte bij een volley de bal compleet verkeerd en Graziano Pellè zag een afvallende bal voor zijn voeten terecht komen, maar schoot via de handen van Ajax-doelman Jasper Cillessen over.

Na een half uur opende Pellè wél de score. Voor het eerst in het vooral slordige eerste bedrijf kon iemand een goede voorzet afleveren. Bruno Martins Indi, die als linksback startte omdat in het centrum Terence Kongolo de voorkeur kreeg boven Joris Matijsen, kon oprukken op de linkerflank. Zijn voorbereidende werk werd op waarde geschat door Pellè, die zoals al de gehele beginfase Joël Veltman in de lucht klopte (foto midden).

Op het moment van de 1-0 stond Ajax wel met tien man. Omdat bij een eerder duel met Ruben Schaken Niklas Moisander een wondje aan zijn hoofd opliep, moest hij naar de kant voor een behandeling omdat hij bloedde. Juist op dat moment was de organisatie weg en sloeg Feyenoord toe.

Nog voor rust kwam Ajax langszij. De gelijkmaker kon voor een groot deel op het conto van basisdebutant Ricardo Kishna geschreven worden. Hij snelde in het Rotterdamse zestienmetergebied langs de beduusde Martins Indi en legde goed terug op invaller Kolbeinn Sigthósson. De IJslander, die de aan zijn knie geblesseerde en tegenvallende Bojan Krkic was komen aflossen, tikte binnen: 1-1 (tweede foto midden).

Direct na de onderbreking was Ajax dicht bij een voorsprong. Davy Klaassen schoot uit een moeilijke hoek hard richting goal, maar zag zijn poging stranden op de binnenkant van de paal. Een en ander tot opluchting van doelman Erwin Mulder.

Waar het tempo voor rust hoog lag, was dat na rust anders. Feyenoord kreeg via Immers nog wel een grote kans, maar het was Ajax dat met de zege aan de haal ging. Uit een corner, die onnodig werd weggegeven door Daryl Janmaat, kon Veltman van dichtbij binnen tikken. De poging daarvoor, van Moisander, werd nog door Jordy Clasie op de doellijn gekeerd. In de slotfase kwam Pellè goed weg omdat arbiter Björn Kuipers een elleboogstoot aan het adres van Veltman ontging en dus niet bestrafte. Ondanks verwoede pogingen kwam Feyenoord vervolgens niet meer langszij.

Daardoor is Ajax inmiddels al veertien keer op rij ongeslagen in de Eredivisie en won Feyenoord maar een van de twintig laatste ontmoetingen met de Amsterdammers (in alle verbanden). Dit seizoen versloeg Ajax de aartsrivaal alle drie de keren. Belangrijker is dat Ajax het onderlinge gat met de Rotterdammers, die voor het eerst in zeven thuiswedstrijden weer eens verloren, vergroot naar twaalf punten. Daarmee lijken de Rotterdammers kansloos voor de titel en bedraagt de achterstand op Twente en Vitesse bovendien vier punten. PSV heeft nog maar een punt minder dan de Rotterdammers. Omdat Twente eerder op de dag niet won bij FC Utrecht (1-1) bedraagt de voorsprong van Ajax op FC Twente én Vitesse nu acht punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.