Ajax wil in jubileumduel eerste stap richting CL zetten

Ajax speelt dinsdagavond de 300ste Europacupwedstrijd uit zijn geschiedenis. In Oekraïne treft het elftal van trainer Martin Jol een gerenommeerde tegenstander. Dinamo Kiev is de opponent in de play-offs om Champions League-voetbal.

Ajax wil in jubileumduel eerste stap richting CL zetten

De laatste twee pogingen Ajax waarin via het voorportaal deelname aan het lucratieve kampioenenbal probeerde af te dwingen, eindigden evenzovaak in een teleurstelling. Slavia Praag bleek in 2007 over twee wedstrijden te sterk. Een jaar eerder gingen de Amsterdammers verrassend onderuit in de tweestrijd met het Deense FC Kopenhagen.

Ajax gaf ruim vier jaar geleden voor het laatst acte de présence
in het hoofdtoernooi van de prestigieuze Champions League. Op
13 maart 2006 schakelde Internazionale het elftal van toenmalig trainer Danny Blind in de tweede ronde uit.

Om deel te kunnen nemen aan de editie 2005/06 moest Ajax eveneens een kwalificatieronde afwerken. Destijds wél met goed gevolg. Het tweeluik met het Deense Bröndby IF werd in Amsterdams voordeel beslecht.

Het eerste Europacup-duel van Ajax dateert van 20 november 1957. In Duitsland werd SC Wilsmut met 1-3 verslagen. In de daaropvolgende 53 jaar won de Amsterdamse club vier keer de Europacup I/Champions League, een keer de Europacup II, een keer de UEFA Cup, drie keer de Europese Supercup en twee keer het Intertoto-toernooi.
In het treffen met Dinamo maakt middenvelder Eyong Enoh mogelijk zijn rentree. De Kameroener is op de terugweg na een hamstringblessure en ontbrak zondag vanwege familieomstandigheden. 'Ik acht de kans dat hij gaat spelen op vijftig procent', blikt Jol vooruit.

Jol heeft in het belangrijke duel de beschikking over zijn koningskoppel Mounir El Hamdaoui/Luis Suarez (foto). Laatstgenoemde is blij met de komst van El Hamdaoui. 'Hij is een fantastische speler voor Ajax.'
<br /> Suarez, die de eerste twee competitiewedstrijden miste vanwege een schorsing, erkent het belang van kwalificatie voor de Champions League. 'De laatste drie jaar haalden we het niet. Wij hebben de ambitie om dat nu wél te gaan doen. Het bereiken van de Champions League is erg belangrijk voor Ajax.'

Ook het Ajax-bestuur zal dinsdag gespannen toekijken. Het mislopen van het hoofdtoernooi is immers niet alleen een sportieve tegenslag, maar zou ook de zoveelste financiële deceptie betekenen. (Tim Tempelaars)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen