Ajax verlaat Europees strijdtoneel met negatief record

Als laatste Nederlandse club verliet Ajax donderdagavond het Europese strijdtoneel. De Amsterdammers evenaarden met de 2-0 nederlaag bij Steaua Boekarest een negatief clubrecord.

Ajax verlaat Europees strijdtoneel met negatief record

VI zet de feiten op een rij. Met het 2-0 verlies in Roemenië sloot Ajax zijn Europa Cup-seizoen af met liefst vijf nederlagen in acht wedstrijden.

Slechts één keer eerder leden de Amsterdammers zo veel nederlagen in één Europa Cup-seizoen. Dat was in de jaargang 2010/11, toen de club drie van zijn tien duels in Champions League-verband verloor en aansluitend nog twee keer onderuit ging in de Europa League.

De zestien tegentreffers van Ajax blijken een zeldzaam hoog aantal in de Europa Cup-historie van de club te vormen. Alleen in het eerdergenoemde seizoen 2010/11 moest de Amsterdamse achterhoede meer doelpunten toestaan: twintig in veertien Europese duels.

In totaal verloren de zeven Nederlandse clubs dit Europa Cup-seizoen 21 van hun 44 wedstrijden, een ongekend hoog percentage van 47,73.

Alleen in het Europa Cup-seizoen 2008/09 lag het aantal Nederlandse nederlagen nóg hoger dan tijdens deze jaargang. Toen mondden 26 van de 46 duels uit in verlies (56,52 procent).

Ajax zette tegen Steaua een belabberde reeks Europese uitwedstrijden voort. De Amsterdammers bleven voor de vierde keer op rij zonder winst en wonnen slechts vier van hun laatste zestien optredens buiten de landsgrenzen (W4, G5, V7).

Ajax kreeg dit seizoen in 21 van zijn 35 officiële duels telkens minimaal één doelpunt te verwerken. Het totaal aantal tegengoals staat na donderdagavond op 42, een gemiddelde van 1,20 goals per duel.

Samenstelling: Ramon Min <br /><br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen