Ajax treft met Salzburg zelfverzekerde doelpuntenmachine

Hoewel Ajax tijdens de loting voor de zestiende finales van de Europa League met Red Bull Salzburg geen bijzonder aansprekende naam als tegenstander kreeg, treffen de Amsterdammers een complete ploeg die blaakt van het zelfvertrouwen. Zowel nationaal als internationaal maakt Salzburg dit seizoen veel indruk.

Ajax treft met Salzburg zelfverzekerde doelpuntenmachine

Wetende dat de tegenstander van Ajax ook Tottenham Hotspur, Fiorentina of Sevilla had kunnen zijn, lijkt Salzburg op het eerste oog een gunstige tegenstander voor het elftal van trainer Frank de Boer. Een blik op de resultaten en het spelersmateriaal van de Oostenrijkse topclub, waar Huub Stevens en Ricardo Moniz in het verleden trainer waren, boezemt echter het nodige ontzag in.

In de Oostenrijkse Bundesliga staat er geen maat op Salzburg, dat liefst veertien verliespunten minder heeft dan achtervolger Grödig en dus halverwege al praktisch kampioen is. De groepsfase van de Europa League was eveneens een fluitje van een cent voor de ploeg van de Duitse trainer Roger Schmidt. In een poule met Esbjerg fB, IF Elfsborg en Standard Luik eindigde Salzburg eerste met de maximale score van achttien punten uit zes duels. De duels met Ajax worden op 20 februari (in Amsterdam) en 27 febuari (in Salzburg) afgewerkt.

De kracht achter Salzburgs successen is ontegenzeggelijk de bijzonder productieve aanvalslinie bestaande uit de Braziliaan Alan (24, midden op de foto) en Spanjaard Jonathan Soriano (28, rechts op de foto). Eerstgenoemde maakte dit seizoen al twintig treffers in alle competities. Een immens aantal, maar niet eens genoeg voor het clubtopscorerschap. Soriano maakte namelijk al 23 doelpunten. Achter die tandem speelt een viermansmiddenveld, met de Sloveense vleugelspeler Kevin Kampl (23, links op de foto) en de controleur Christian Leitgeb (28) als belangrijkste krachten. De achterste linie van Salzburg staat ook uitstekend, want in negentien competitieduels incasseerde de club pas zestien doelpunten.

Historie tegen Nederlandse clubs
Salzburg speelde sinds de machtsovername van Red Bull in 2005 nooit tegen een Nederlandse club, maar daarvoor trof het wel opponenten uit ons land. In 1992 en 1994 namen de Oostenrijkers het als Casino Salzburg twee keer op tegen Ajax. In 1992 was dat in de eerste ronde van de UEFA Cup. Ajax won toen beide duels (3-0 en 3-1). Twee jaar later troffen beide clubs elkaar in de groepsfase van de Champions League. Ajax en Salzburg waren toen tot twee keer toe gelijkwaardig (0-0 en 1-1).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen