Ajax speelt gelijk tegen Wolfsburg in oefenduel

Ajax heeft vrijdagavond in de Amsterdam Arena met 1-1 gelijkgespeeld tegen VfL Wolfsburg. De ploeg van trainer Frank de Boer maakte een redelijk tot goede indruk tegen de bekerwinnaar en nummer twee van het vorige Duitse seizoen, maar gaf wel op knullige wijze een voorsprong weg. Queensy Menig vertolkte een hoofdrol.

In de eerste helft deelden beide ploegen wat schimpscheutjes uit in de beginfase. Ajax rook vervolgens bij schoten van Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer aan de openingsgoal, maar op slag van rust was de grootste kans voor Viktor Fischer. Goed drukzetten van de Deen, in samenwerking met Davy Klaassen, werd Sebastian Jung te veel. Hij leverde bal in bij Fischer, die Bazoer in kansrijke positie over het hoofd zag en met een puntertje Diego Benaglio niet kon verschalken.

De kans van Fischer was een van de keren dat het pressievoetbal van Ajax resultaat opleverde. Opvallend was tevens dat Wolfsburg, met Bas Dost alleen in de eerste helft in de gelederen, voor rust nauwelijks tot gevaar kwam. Rechtsback Kenny Tete en Jairo Riedewald, die als linker centrale verdediger opereerde, hadden daar met hun goede spel een aandeel in. Als linksback maakte Mitchell Dijks op zijn beurt een onrustige indruk.

In de rust wisselde Wolfsburg-coach Dieter Hecking liefst zeven keer en moest onder andere Dost plaatsmaken. Met Ivan Perisic en Kevin De Bruyne (foto midden) in het elftal werden de Duitsers wél gevaarlijk. De twee genoemde invallers zagen hun pogingen voorlangs zeilen.

Kevin De Bruyne wordt geknuffeld na zijn doelpunt.

Waar El Ghazi in kansrijke positie eerst nog doelman Koen Casteels op zijn weg vond, was het Klaassen (foto boven) die Ajax op voorsprong kopte in de 67ste minuut. De net daarvoor ingevallen Menig was met een fraaie actie en dito voorzet de aangever.

De jonge vleugelaanvaller was een minuut na de goal van Ajax evenwel óók direct betrokken bij de gelijkmaker. Hij speelde De Bruyne volledig onnodig in de voeten aan. De superster van Wolfsburg ging met de bal aan de haal en schoot droog de einstand op het bord. In de slotfase van het duel veerde het Amsterdamse publiek vooral op toen Heitinga zijn rentree in De Arena maakte. De verdediger mocht evenals nieuweling Amin Younes, die zijn officieuze debuut maakte, nog even meedoen. Yaya Sanogo deed eerder vandaag een helft mee bij Jong Ajax, dat werd aangevuld met enkele spelers uit de hoofdmacht en de beloftenploeg van Wolfsburg op 1-1 hield.

Voor Ajax, dat in de slotfase goed wegkwam toen Perisic de paal raakte, stond het duel van vanavond in het teken van de voorbereiding op de derde voorrondeduels in de Champions League. Vrijdag kwam Rapid Wien als tegenstander uit de bus. Op 28 of 29 juli staat het duel in Oostenrijk op het programma en een week later is de return. Ajax, dat op 9 augustus de competitie opent bij AZ, speelt in aanloop naar die cruciale Europese duels nog één wedstrijd. Over vijf dagen is Saint-Étienne de tegenstander in de laatste wedstrijd van de voorbereiding.

Voor Wolfsburg, dat in tegenstelling tot Ajax al wel zeker is van plaatsing voor de poulefase van de Champions League, begint op 1 augustus het echte werk. Dan is Bayern München in de strijd om de Super Cup de tegenstander.