Ajax sinds 2005 niet zo slecht uit de startblokken

● Ajax-Heracles Almelo werd veertien keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won elf keer, één keer waren de Heraclieden de sterksten (G2).

Heracles won in 1965 voor het laatst in Eredivisieverband van Ajax (1-0); sindsdien wonnen de Amsterdammers 17 van de 22 ontmoetingen.

Ajax hield in elf van de veertien thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo in de Eredivisie de nul.

Heracles heeft al 509 minuten niet weten te scoren tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

● De ploeg uit Almelo heeft als enige Eredivisionist nog geen punt gepakt dit seizoen. Tevens scoorde Heracles tot nu het minst van alle ploegen (twee keer).

● Ajax heeft de slechtste seizoenstart sinds het seizoen 2005/06, toen had de ploeg ook zes punten na vier speelronden.

Van de tegenstanders die Ajax treft in de eerste zes speelronden is Heracles de enige die afgelopen seizoen niet in de topacht van de Eredivisie eindigde.

Ajax kan voor het eerst sinds april 1999 drie Eredivisieduels op rij verliezen; de Amsterdammers verloren toentertijd zelfs vier opeenvolgende wedstrijden.

Ajax kreeg in de laatste vijf Eredivisieduels geen doelpunt tegen in de eerste helft. Heracles was op 27 april de laatste die dit bewerkstelligde (Simon Cziommer in de 22ste minuut).

● Indien nieuweling Niki Zimling speeltijd krijgt zaterdag wordt de controleur de 24ste Deen die bij Ajax in de Eredivisie aantreedt.

Lasse Schöne maakte in twaalf Eredivisiewedstrijden tegen Heracles zes doelpunten, waaronder drie in vier wedstrijden voor Ajax.

Heracles Almelo verloor acht van de laatste negen Eredivisiewedstrijden; alleen thuis tegen Ajax werd vorig seizoen een punt gepakt (1-1).

De Heraclieden verloren alle dertien uitwedstrijden tegen een regerend landskampioen en kregen in deze duels gemiddeld vier doelpunten tegen.

● Frank de Boer verloor als Eredivisiecoach nog nooit van Heracles (W7, G2).

● Bij Heracles Almelo maakt John Stegeman zijn debuut als hoofdcoach. Hij volgt samen met René Kolmschot de ontslagen Jan de Jonge voorlopig op.

Bron: Opta Sports