Ajax schrikt tijdig wakker dankzij Onana en Klaassen

Na een moeizame start heeft Ajax toch een eenvoudige zege geboekt bij Go Ahead Eagles, met dank aan André Onana en Davy Klaassen: 0-3.

Door het stroeve begin van het seizoen staat Ajax nu al onder hoogspanning, waardoor een zege tegen Go Ahead noodzakelijk was om een crisis voorlopig af te wenden. Hoewel trainer Peter Bosz vier wijzingen doorvoerde in zijn basisploeg, dreigde het ook in Deventer weer mis te gaan.

Davinson Sánchez, nota bene een van de nieuwkomers in de ploeg, veroorzaakte in de 21ste minuut namelijk een strafschop met een overtreding op Marcel Ritzmaier. Leon de Kogel kreeg daardoor een uitgelezen kans om Go Ahead op voorsprong te schieten tegen Ajax, maar Onana ontpopte zich tot onverwachte held aan Amsterdamse zijde door de penalty te keren. Op 18 september 2015 kreeg De Kogel in de Jupiler League ook al eens een pingel niet langs Onana, toen Jong Ajax-goalie. Destijds stond de paal een treffer in de weg.

De nieuwe Ajax-doelman Tim Krul maakte naam in een penaltyserie, maar ook André Onana blijkt een strafschop te kunnen keren.

Drie minuten na de misser van De Kogel toonde Ajax zich wél effectief in de afwerking. Na een moment van pressing leverde Lars Lambooij de bal in, waardoor Davy Klaassen de kans kreeg om vanaf twintig meter uit te halen. De Ajax-aanvoerder verschalkte Theo Zwarthoed met een schot in de korte hoek. In de 35ste minuut was het opnieuw raak voor Klaassen, die alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen maakte. Dit keer benutte hij feilloos een penalty, nadat Bertrand Traoré gevloerd werd.

Bij aanvang van de tweede helft besloten beide coaches in te grijpen. Go Ahead-oefenmeester Hans de Koning voerde een dubbele wissel door en bracht daarbij Sam Hendriks binnen de lijnen tegen zijn oude club. Collega Bosz nam Sánchez, die solliciteerde naar zijn tweede gele kaart, tegen zichzelf in bescherming door Heiko Westermann zijn plaats te laten innemen.

Uit een vrije trap gooide Nemanja Gudelj na een uur het duel in het slot. Zwarthoed stond aan de grond genageld en kon dus geen redding brengen op het schot van de Serviër. Bijna kon Gudelj in de slotfase nogmaals juichen, maar via Kenny Teijsse vloog de bal tegen de lat. Dat was de tweede keer dat Ajax het aluminium raakte, want in de openingsfase stond de paal een goal van Nick Viergever in de weg.

Door de overwinning in Deventer nadert Ajax landskampioen PSV tot op drie punten. Koploper Feyenoord heeft vijf punten voorsprong op Bosz en consorten. Met één punt uit vier wedstrijden is Go Ahead terug te vinden in de degradatiezone.