Ajax profiteert niet van misstap PSV door gelijkmaker Santos

Reacties

Ajax heeft verzuimd om de koppositie over te nemen van PSV. In de slotfase ging het mis voor de Amsterdammers tegen NEC: 2-2.

Ajax profiteert niet van misstap PSV door gelijkmaker Santos

De Nederlandse titelstrijd nam zaterdagavond een verrassende wending door het puntenverlies van PSV tegen SC Heerenveen. Dat betekende dat Ajax de kans kreeg om als koploper af te reizen naar de kraker van volgende week in Eindhoven, maar daarvoor was wél een zege op NEC nodig. Trainer Frank de Boer voorspelde vrijdag al dat dit niet makkelijk ging worden, omdat het spel van de Nijmegenaren veel gelijkenissen vertoonde met dat van PSV.

Het is echter de vraag of PSV volgende week de treffers net zo eenvoudig cadeau doet als NEC dat deed in De Arena. Bij het openingsdoelpunt van Ajax lette Navarone Foor niet goed op in de opbouw, Nemanja Gudelj snoepte de bal af en bediende Arek Milik. De Poolse spits stuitte in eerste instantie op NEC-keeper Brad Jones, maar kreeg de bal na een gelukkige carambole opnieuw voor zijn voeten. Dit keer bleef Milik ijzingwekkend kalm en maakte hij het af met een bekeken stift.

Drie minuten later revancheerde Foor zich. Hij kwam na een slimme pass van Todd Kane vrij op de rand van het strafschopgebied en schoot door de benen van Mike van der Hoorn raak in de korte hoek. Aangezien Lasse Schöne op slag van rust uit kansrijke positie over schoot, bleek deze 1-1 van Foor de ruststand.

Navarone Foor juicht na de 1-1 van NEC.
Navarone Foor juicht na de 1-1 van NEC.

Na de hervatting kreeg Ajax opnieuw de helpende hand toegereikt door NEC. Amin Younes brak in de 51ste minuut door op de linkerflank en leverde een voorzet af die door Rens van Eijden in zijn eigen doel gewerkt werd. NEC weigerde na deze hernieuwde tegenslag het hoofd in de schoot te werpen en bleef de aanval zoeken. Dat leverde negen minuten voor tijd na een snelle tegenstoot resultaat op. Kane leverde een afgemeten voorzet af en Christian Santos knikte raak. De NEC-spits, die in afwachting is van een hoger beroep, toonde daarmee opnieuw zijn waarde.

Dit keer bleef een handreiking van NEC uit en op eigen kracht kon Ajax geen derde treffer meer forceren, al moest Jones nog wel ingrijpen bij een uithaal van Viktor Fischer. Aan de andere kant was Jasper Cillessen alert bij een inzet van Joey Sleegers. Diep in de extra tijd werd een schot van Davy Klaassen gekraakt, waarmee de laatste kans van Ajax op een overwinning vervloog.

Door de remise tegen NEC is Ajax dus niet de nieuwe koploper in de Eredivisie. De Amsterdammers reizen volgende week zondag met een punt achterstand in plaats van een punt voorsprong af naar Eindhoven voor de topper tegen PSV. NEC handhaaft zich in de subtop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.