Ajax passeert PSV door moeizame zege op FC Utrecht

Ajax heeft zondagmiddag met de nodige moeite de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht tot een goed einde gebracht. Een eigen doelpunt en - net als tijdens de laatste ontmoeting - een strafschop waren de opmaat voor een 3-2 zege, die ervoor zorgt dat de Amsterdammers nu twee punten meer hebben dan PSV.

Geen enkele club snoepte Ajax sinds januari 2010 meer punten af dan Utrecht. Ook zondagmiddag had de ploeg van trainer Peter Bosz het weer lastig met de Domstedelingen, die vorige week tegen Sparta Rotterdam (2-0) pas de eerste competitiezege boekten. In De Arena was daar aanvankelijk weinig van terug te zien. Ajax had moeite de weg naar het doel van Robbin Ruiter te vinden, die in de 39ste minuut pas voor het eerst hoefde te redden op een knap schot van Amin Younes.

Tot dat moment ontbrak het vaak aan de goede eindpass. Zo bereikte Younes na een goede aanval Davy Klaassen net niet. Utrecht stelde daar weinig tegenover, maar toen Kevin Conboy in de 27ste minuut zijn hoofd zette tegen een scherp aangesneden voorzet van Yassin Ayoub was het wel meteen raak. Daarna kreeg Richairo Zivkovic zelfs kansen op meer. Toen de Ajax-huurling doorbrak, was Davinson Sánchez snel genoeg terug. Niet veel later raakte Zivkovic de bal verkeerd.

Ajax moest in de achtervolging na de openingstreffer van Kevin Conboy.

De man die de laatste weken op dreef was, verzuimde daarmee Utrecht op een ruime voorsprong te zetten. Toen Erik ten Hag zijn spits tien minuten na rust naar de kant haalde, was het inmiddels Ajax dat op de zege joeg. Ramon Leeuwin had in de 47ste minuut de helpende hand toegereikt door een voorzet van Younes achter zijn eigen doelman te koppen. Ruiter voorkwam vervolgens erger door een verrassend schot van Ziyech te stoppen, terwijl Klaassen naast tikte na een hakbal van Dolberg.

Ajax voerde de druk op, maar had net als vorig seizoen een penalty nodig. Toen was een omstreden beslissing van Danny Makkelie de opmaat voor het 2-2 gelijkspel, nu opende een handsbal van Rico Strieder de weg naar de achtste officiële zege op rij. Lasse Schöne benutte het buitenkansje, waarna Ziyech met rechts voor zijn eerste Eredivisie-goal zorgde toen de bal voor zijn voeten belandde. Invaller Mark van der Maarel bracht de spanning terug, maar de tweede plek van Ajax kwam niet in gevaar.