Ajax neemt dankzij Schöne bij AZ opnieuw lastige horde

Ajax heeft in Alkmaar drie belangrijke punten gepakt tegen AZ. Lasse Schöne maakte het verschil voor de Amsterdammers met een assist en een doelpunt: 1-3.

Ajax trad in Alkmaar voor het eerst weer aan met WK-gangers Jasper Cillessen en Daley Blind in de basis. Met name Blind, die links op het middenveld 75 minuten meespeelde, had een toegevoegde waarde voor de Amsterdammers. Hij droeg met zijn passing bij aan de sterke openingsfase van Ajax en leidde na een kwartier het eerste doelpunt in.

Blind speelde tussen de linies Lasse Schöne aan en de Deense rechtsbuiten zette vervolgens met een steekbal Davy Klaassen vrij voor doelman Esteban. De middenvelder schoof de bal eenvoudig in de hoek: 0-1. Na het doelpunt waren de betere kansen voor AZ, dat gevaarlijk was met kopballen van Muamer Tankovic en Steven Berghuis.

Dat de Alkmaarders vlak na rust toesloegen, kwam dan ook niet volledig uit de lucht vallen. Nick Viergever verspeelde de bal in de opbouw en deze fout werd genadeloos afgestraft door Berghuis, die op aangeven van Tankovic raak schoot.

Jasper Cillessen keerde terug onder de lat bij Ajax, maar de doelman was kansloos bij de inzet van Steven Berghuis.

Slalom
Na de gelijkmaker nam Ajax weer het initiatief in de wedstrijd over. Daarvan was een verwoestende uithaal, die uiteen spatte op de lat, van Nicolaï Boilesen de aankondiging. Schöne, vorige week ook al twee keer trefzeker tegen Vitesse, hielp Ajax twintig minuten voor tijd weer aan de leiding. Hij slalomde vanaf links door de defensie van AZ, alvorens van buiten het strafschopgebied Esteban kansloos te laten met een geplaatst schot.

In de slotfase kreeg Kolbeinn Sigthórsson, die in de punt van de aanval de voorkeur kreeg boven aankoop Arek Milik, drie keer de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de IJslander faalde in de afwerking. Al was hij met een kopbal op de paal dichtbij. De missers werden Ajax echter niet fataal, want invaller Anwar El Ghazi besliste het duel in de laatste minuut alsnog met een knal in de kruising.

Ajax beleeft daarmee een vliegende start in de Eredivisie. Uit de eerste twee duels pakt de ploeg van trainer Frank de Boer zes punten, terwijl vorig seizoen diezelfde affiches twee nederlagen opleverden. Bovendien evenaart De Boer met de zege zijn langste ongeslagen reeks bij Ajax in de Eredivisie. In de laatste 24 competitieduels verloren de Amsterdammers niet, wat De Boer eerder lukte in 2012.