Ajax nadert titelprolongatie na zege in kraker bij PSV

Ajax heeft een enorme stap gezet richting het derde landskampioenschap op rij. Op bezoek bij rivaal PSV werd met 3-2 gewonnen in het weekend dat de andere concurrenten Vitesse en Feyenoord óók punten lieten liggen. Na een enorme fout van invaller Erik Pieters kon Derk Boerrigter de winnende treffer maken.

In Eindhoven zette de Deense controleur Christian Poulsen namens Ajax al in de beginfase de toon. Hij deelde tikken uit aan Ola Toivonen en Mark van Bommel. Een andere Deen, Viktor Fischer, was bij Ajax de gevaarlijkste man. Hij vond bij twee grote kansen doelman Boy Waterman op zijn weg en was ook met een kopbal dicht bij een treffer.

Diezelfde Fischer maaide in de 33ste minuut over een voorzet van Christian Eriksen, die Jetro Willems voorbij snelde, heen. Via de voet van de ongelukkige Mark van Bommel kwam de bal alsnog bij Kolbeinn Sigthórsson terecht. De IJslander kende geen genade en schoot de bal hard binnen: 1-0. Kort nadat het Ajax-kamp om een strafschop riep toen Van Bommel Fischer naar de grond zou hebben geholpen, werd het 1-1. Eriksen was veel te laconiek, waardoor Kevin Strootman de bal kon veroveren. Na een goede combinatie kon Strootman de bal breed leggen op Jeremain Lens, die de bal in een leeg doel kon tikken. De vliegende tackle van Toby Alderweireld kwam te laat om de gelijkmaker te voorkomen.

Zeven minuten na rust maakte Eriksen zijn fout goed. Hij kon vanaf de linkerflank geheel vrij oprukken en passeerde met een verdekt schot door de benen van Timothy Derijck Waterman: 1-2.

Ook de tweede voorsprong van de middag kon Ajax niet vasthouden. Na kansen voor Ola Toivonen en opnieuw Fischer stond Dries Mertens met een vrije trap aan de basis van de 2-2. De Belg verraste doelman Jasper Cillessen met een inzet die tegen de paal belandde. De terugspringende bal kon Lens binnen schieten. Cillessen moest vanuit liggende en geslagen positie lijdzaam toezien hoe het gelijk werd.

In de slotfase ging het op en neer, maar was een fout van Pieters beslissend. Net vier minuten op het veld moest Pieters met de nodige meters voorsprong een sprintduel aan met Boerrigter, die pas twee minuten meedeed. Halfslachtig ingrijpen zorgde ervoor dat Boerrigter het beslissende tikje langs de uitgekomen Waterman kon geven: 2-3. Die voorsprong gaf Ajax niet meer weg.

Zodoende is Ajax dé winnaar van de dertigste speelronde. Niet alleen werd PSV op een afstand van zes punten gezet, het verschil met Vitesse (dat zaterdag bij Roda JC Kerkrade bleef steken op 3-3) is vijf punten. Feyenoord staat net als PSV zes punten achter omdat de Rotterdammers eerder op de dag niet verder kwamen dan 1-1 bij RKC Waalwijk.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.