Ajax krijgt gewillig Feyenoord op de knieën

Ajax waant zich met anderhalf been in de finale van de play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League. In De Arena wonnen de Amsterdammers dik (3-0) van Feyenoord, dat op amateuristische wijze meewerkte aan de technische knock-out en ook nog eens twee belangrijke spelers verloor.

Ajax krijgt gewillig Feyenoord op de knieën

De Klassieker was er eentje waarin kansen ontstonden omdat er fouten werden gemaakt. Op eigen kracht wisten Ajax en Feyenoord vrijwel niets af te dwingen. Ajax leidde het foutenfestival in. Maarten Stekelenburg schoot slecht weg. Serginho Greene leek te profiteren, maar Stekelenburg redde alsnog.

Aan de andere kant blunderde de anders zo betrouwbare André Bahia in de 27ste minuut nog veel opzichtiger. De Braziliaanse verdediger liet de bal onder zijn voet doorglippen. Mauro Rosales pikte hem op en stiftte op de lat. Uit de rebound scoorde de Argentijn alsnog.

Na rust bekroonde Bahia zijn ongelukkige avond door een tweede gele kaart te oogsten. Hij gooide de bal onder het oog van scheidsrechter Eric Braamhaar weg nadat hij voor rust al logisch was bestraft voor een bodycheck op Rosales.

De rode kaart was de eerste van de drie die er zouden vallen. Steven Pienaar, net ingevallen, schoffelde Dirk Kuijt in de middencirkel onderuit en kon terecht vertrekken. En drie minuten voor tijd hield Romeo Castelen de doorgebroken Klaas-Jan Huntelaar even vast, waarna ook hij rood kreeg. Castelen was juist de enige geweest die zelf regelmatig voor gevaar zorgde.

Ajax stond toen al op een 3-0 voorsprong. De 2-0 kreeg de ploeg van Danny Blind cadeau. Geen enkele Feyenoorder vond het nodig John Heitinga te dekken, waardoor de verdediger van dichtbij simpel kon binnentikken. En bij de 3-0 won Huntelaar het op aangeven van Rosales bij de tweede paal in de lucht.

Feyenoord moet zondag in De Kuip zonder Castelen en Bahia tenminste drie keer scoren om het seizoen niet op een grote teleurstelling te laten uitlopen. En dan mag Ajax niet scoren, anders moet de ploeg van Erwin Koeman er zeker vijf maken.

Bekijk hier al onze video's