Ajax klopt FC Groningen met dank aan ex-banneling El Ghazi

Reacties

Zonder groots te spelen heeft Ajax zondag geen steek laten vallen tegen FC Groningen. Mede dankzij het optreden van de teruggekeerde Anwar El Ghazi werd het 2-0 in De Arena. Daardoor kwam Ajax in punten weer gelijk met lijstaanvoerder Feyenoord.

Ajax klopt FC Groningen met dank aan ex-banneling El Ghazi

Ajax-trainer Peter Bosz kon geen beroep doen op de geschorste Davy Klaassen en de geblesseerde Bertrand Traoré. Laatstgenoemde werd vervangen door Vaclav Cerny, waarmee de Tsjech de voorkeur kreeg boven El Ghazi, wiens disciplinaire schorsing van een maand deel uitmaken van Jong Ajax eerder deze week verstreek. Klaassens plek werd zoals verwacht overgenomen door Donny van de Beek.

De supporters in De Arena hoopten op net zo'n attractief duel als twee weken geleden tegen NEC (5-0 winst). In dat bewuste duel creëerde Ajax veel kansen vanuit positiespel, in de eerste helft van het treffen met FC Groningen stichtten de Amsterdammers vooral gevaar met schoten van afstand. De defensie van de bezoekers liet zich namelijk niet zo makkelijk uit elkaar spelen.

Niet voor niets had Ajax een hoekschop nodig om de score te openen. Davinson Sánchez verschalkte doelman Sergio Padt – die even daarvoor nog knap redding bracht op een volley van Lasse Schöne – met een kopbal. Ajax drukte daarna niet echt door en was zoals gezegd vooral dreigend met schoten. Onder anderen Amin Younes en Kasper Dolberg hadden geen succes.

Ajax heeft in zijn laatste veertig officiële duels gescoord. Het clubrecord staat op 42 achtereenvolgende wedstrijden met één of meerdere treffers.
Ajax heeft in zijn laatste veertig officiële duels gescoord. Het clubrecord staat op 42 achtereenvolgende wedstrijden met één of meerdere treffers.

Na de hervatting kroop FC Groningen, dat in de eerste helft het accent op de defensie legde, uit zijn schulp. De noorderlingen hadden de pech dat André Onana – die aanvankelijk verkeerd stond opgesteld – nog net een inzet van Yoëll van Nieff aanraakte, waardoor de bal op de paal belandde. Niet veel later kampte Ajax met soortgelijk misfortuin. Een gekruld schot van Younes trof de lat, waardoor de buitenspeler dit Eredivisie-seizoen ondanks tal van pogingen nog steeds wacht op zijn eerste doelpunt.

Invalbeurt El Ghazi
De inzet van Younes bleek niet het begin van een flitsende fase van Ajax, dat geregeld werd teruggedrongen door FC Groningen. Met het inbrengen van El Ghazi doneerde Bosz zijn elftal vers bloed. De buitenspeler ging in de 71ste minuut neer in het zestienmetergebied bij een duel met Albert Rusnák, een situatie die door arbiter Serdar Gözübüyük werd beoordeeld als een overtreding. Hakim Ziyech, die niet toestond dat El Ghazi zou schieten, verzilverde met enige moeite de strafschop.

De international van Marokko mocht even later opnieuw aanleggen nadat Etiënne Reijnen zich vergreep aan Nick Viergever. Deze keer moest Ziyech een zwak ingeschoten inzet wel bekopen met een misser. Het kwam Ajax nog bijna duur te staan, want FC Groningen zette in de slotfase nog een paar keer aan, met onder anderen Tom van Weert en invaller Danny Hoesen.

De hoofdstedelingen evenaarden met de zege het puntentotaal van koploper Feyenoord, dat eerder op de dag gehakt maakte (6-1) van Sparta Rotterdam. Door een inferieur doelsaldo staan de Amsterdammers wel tweede. Het verschil met nummer drie PSV is zes punten. FC Groningen bezet na vijftien speelrondes de elfde plaats.

Ajax, dat al negentien competitieve wedstrijden zonder verliesbeurt is, werkt nu toe naar de afsluitende poulewedstrijd tegen Standard Luik in de Europa League van donderdag (aftrap 21.05 uur). Het duel in Wallonië is om des keizers baard voor de Amsterdammers, die al zeker zijn van een Europees vervolg en zelfs de groepszege al hebben veiliggesteld. De volgende tegenstander van Ajax in de competitie is FC Twente, volgende week zondag in Enschede. De week daarna wacht de topper tegen PSV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.