Ajax kan op Sulejmani of Biseswar stuiten bij loting

Reacties

Ajax is in afwachting van de loting voor de derde voorronde van de Champions League. De equipe van coach Peter Bosz wordt vrijdag vanaf 12.00 uur gekoppeld aan PAOK Saloniki, Steaua Boekarest, AS Monaco, Young Boys of FK Rostov. Een korte introductie van deze clubs.

Ajax kan op Sulejmani of Biseswar stuiten bij loting

PAOK Saloniki
Eindstand Griekse competitie 2015/16: 4de, daarna winst in de play-offs
Champions League-deelnames: 0

Door het bijzondere format in Griekenland is het mogelijk om met dertien zeges in de reguliere competitie (bestaande uit dertig speelrondes) de voorronde van de Champions League te bereiken, zoals PAOK bewees. De tweevoudig landskampioen finishte als vierde in het reguliere seizoen, maar piekte in de play-offs. Het verschil met Panathinaikos bedroeg uiteindelijk één punt. Diego Biseswar is voor de Nederlandse volgers de bekendste naam bij PAOK Saloniki. De Griekse topclub nam de buitenspeler afgelopen maand over van het Turkse Kayserispor. Spits Stefanos Athanasiadis staat in de belangstelling van veel clubs na zijn veertien competitietreffers van afgelopen seizoen. Oh ja, de naam van de voorzitter doet waarschijnlijk een belletje rinkelen: dat is sinds vorig jaar voormalig toparbiter Lubos Michel.

Steaua Boekarest
Eindstand Roemeense competitie 2015/16: 2de
Champions League-deelnames: 7

Precies dertig jaar geleden beleefde Steaua Boekarest het absolute hoogtepunt in zijn historie met het veroveren van de Europa Cup 1. In het Champions League-tijdperk staat deelnemen voor de Roemeense recordkampioen al gelijk aan winnen. De club van de omstreden eigenaar George Becali moest afgelopen seizoen Astra boven zich dulden in de kampioenscompetitie. Sterspeler van de formatie is Nicolae Stanciu, die een van de weinige lichtpuntjes was bij Roemenië tijdens het EK. In 2013 werd Ajax in de zestiende finale van de Europa League uitgeschakeld door Steaua.

Nicolae Stanciu (rechts) is de sterspeler van Steaua Boekarest.
Nicolae Stanciu (rechts) is de sterspeler van Steaua Boekarest.

AS Monaco
Eindstand Franse competitie 2015/16: 3de
Champions League-deelnames: 6

Op papier is AS Monaco de grootste naam waaraan Ajax kan worden gekoppeld. Hoewel de Russische voorzitter Dmitry Rybolovlev minder geld in de club pompt dan de Qatarese eigenaren van Paris Saint-Germain doen, draait AS Monaco sinds de promotie naar de Ligue 1 in 2013 mee in de (sub)top. AS Monaco versterkte zich al met onder anderen Benjamin Mendy en Kamil Glik en zag Radamel Falcao terugkeren van een mislukte periode op huurbasis bij Chelsea. De Monegasken liepen vorig jaar deelname aan het hoofdtoernooi nipt mis na een nederlaag tegen Valencia in de laatste voorronde.

Young Boys
Eindstand Zwitserse competitie 2015/16: 2de
Champions League-deelnames: 0

Voor het tweede seizoen op rij kroonde Young Boys zich tot best of the rest in de Super League. Door de dominantie van FC Basel is vooral de strijd om de tweede plaats interessant in Zwitserland. Young Boys doet zijn naam niet echt eer aan, in die zin dat de formatie over een aantal krachten beschikt dat al jaren meeloopt, zoals voormalig Ajacied Miralem Sulejmani, Alexander Gerndt (oud-spits van FC Utrecht) en Guillaume Hoarau (eerder actief bij Paris Saint-Germain). Zij moeten voor de doelpunten zorgen, terwijl er in de defensie met Steve von Bergen iemand staat van vele oorlogen.

Miralem Sulejmani (links) in actie voor Young Boys.
Miralem Sulejmani (links) in actie voor Young Boys.

FK Rostov
Eindstand Russische competitie 2015/16: 2de
Champions League-deelnames: 0

Het Leicester City van Rusland, al werd net niet de kroon op het werk gezet. In tegenstelling tot de concurrentie ontbeert FK Rostov de roebels om gevestigde namen binnen te halen. Desondanks deed de formatie van trainer Kurban Berdyev tot diep in het voorjaar mee om de titel. Uiteindelijk bleek CSKA Moskou net iets constanter. Wel eindigde FK Rostov zeer knap boven Zenit Sint-Petersburg. Dat kwam vooral door de ijzersterke defensie, die slechts twintig goals incasseerde in dertig wedstrijden. In menig duel heerste de 36-jarige Spanjaard César Navas achterin.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.