Ajax herstelt zich van zwakke start tegen Panathinaikos

In navolging van Feyenoord is ook Ajax begonnen met een zege aan de Europa League. De ploeg van trainer Peter Bosz herstelde zich tegen Panathinaikos van een zwak begin door zelf de fouten van de Grieken ook af te straffen: 1-2. Tijdens de incidentrijke wedstrijd in Athene vielen drie rode kaarten, waarvan één voor Hakim Ziyech.

Ajax was veroordeeld tot het EL-duel met Panathinaikos door een off-day in de play-offs van de Champions League tegen FK Rostov (4-1). Aanvankelijk leek het opnieuw zo'n avond te worden, toen doelman André Onana de bal in de vijfde minuut zomaar in de voeten van Robin Lod bokste. Omdat ook de Amsterdamse defensie stond te slapen, kon de Fin ongehinderd afleggen op Marcus Berg. Voor de Zweedse spits, die tegen Oranje ook al scoorde, was het een koud kunstje binnen te tikken: 1-0.

Bosz had in aanloop naar het duel in Griekenland er juist nog op gehamerd dat zijn ploeg niet vroeg op achterstand moest komen. Het resultaat moest vooropstaan, omdat het spel slechts 'geleidelijk' beter wordt. Dat bleek, want Ajax had aanvankelijk moeite zich op te richten na de vroege tegengoal. Terwijl het oppassen was voor de counter van Panathinaikos, liet de vice-kampioen van Nederland in het eerste half uur geen enkel schot op doel noteren.

Daar kwam in de 34ste minuut verandering in toen verdediger Ivan Ivanov de bal voor de voeten van Ziyech wegschoot, maar daarmee onbedoeld Bertrand Traoré in stelling bracht. De Chelsea-huurling aarzelde geen moment en knalde de bal hard in de korte hoek. Toch viel het doelman Luke Steele aan te rekenen dat Traoré op die manier zijn eerste Ajax-goal maakte. Even later maakte de Engelsman die fout goed door een zekere goal van Davinson Sánchez te voorkomen.

Chelsea-huurling Bertrand Traoré viert zijn eerste treffer in dienst van Ajax met Amin Younes.

Dat de Colombiaanse verdediger de bal op enkele meters van het Griekse doel voor het intikken had, was opnieuw aan matig verdedigen van Panathinaikos te danken. Rechtsback Domenico Mesto liet zich simpel aftroeven door Amin Younes, die de bal na een fraaie hakbal van Traoré terugkreeg en voor het doel slingerde. In de 66ste minuut kreeg Ajax echter opnieuw een buitenkansje, toen Mesto een strafschop veroorzaakte met een overtreding op Mitchell Dijks.

Met Davy Klaassen achter de bal leek die penalty een zekerheid. De 23-jarige captain had dit seizoen al vier strafschoppen benut, maar schoot de bal nu recht op Steele. In de rebound was de te vroeg ingelopen Jairo Riedewald er echter als de kippen bij om Ajax alsnog op voorsprong te zetten. Die gaf de ploeg van Bosz niet meer uit handen in de tumultueuze slotfase, ook omdat Ivanov vijf minuten later zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Younes.

Het bleef echter tot het einde spannend. Omdat Nemanja Gudelj, voor rust al gevaarlijk met een schot van afstand, zijn uitstekende vrije trap gekeerd zag worden voor Steele. En omdat Ziyech in de 79ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Wat volgde was een knotsgekke slotfase, waarin Onana nog moest redden op een schot van Berg en Younes nog dicht bij de 1-3 was. In de zes minuten extra tijd kreeg Wakaso Mubarak ook nog rood wegens een kopstoot, waarna Ajax de zege niet meer weggaf.