Ajax herstelt slechte start tegen tien man SC Heerenveen

Ajax heeft zaterdagavond ondanks een royale zege met moeite drie punten overgehouden aan het thuisduel met SC Heerenveen: 4-1. De Friezen lieten voor rust na een stortvloed aan kansen in meer goals om te zetten. Mede doordat Luciano Slagveer vlak voor rust tegen een tweede gele kaart aan liep, kon Ajax het slechte spel alsnog rechtzetten tegen tien man.

Vrijdag had Ajax-trainer Frank de Boer juist nog aangegeven dat hij het idee had dat er bij Ajax meer lijn en vooral vorm te bespeuren viel. De eerste helft zal hem daarom rauw op zijn dak gevallen zijn. Heerenveen kreeg al in het eerste kwartier drie mogelijkheden om te scoren, maar buitte toen het defensieve geprutst van de landskampioen nog niet uit. Dat gebeurde na achttien minuten wel. Slagveer zag na een corner een afvallende bal voor zij voeten vallen. Al vallend, met een poging die op een halve omhaal leek, verschalkte hij Jasper Cillessen. De Ajax-doelman zag de bal zeer fraai in de bovenhoek verdwijnen.

Kort daarna ontsnapte Joël Veltman aan een strafschop. Kevin Blom besloot zijn sliding op Mark Uth, die net als Slagveer een plaag voor de Ajax-defensie was voor rust, niet te bestraffen met een penalty. Dat besluit leidde al tot woede bij Dwight Lodeweges, de coach van Heerenveen. Omdat Daley Sinkgraven (het talent van Heerenveen dat in de belangstelling van Ajax staat), Uth en Slagveer ook het vervolg van de Friese stroom aan mogelijkheden niet doeltreffend af konden ronden, ontsnapten de Amsterdammers.

Verlossing
Ajax zette voor rust alleen een van de lijn gehaalde kopbal van Veltman, een schot van Davy Klaassen dat voorlangs ging en een kansje voor Ricardo van Rhijn tegenover de Friese dadendrang. Niet een goal, maar een rode kaart bracht Ajax nog voor het rustsignaal verlossing. Slagveer was al bestraft voor het omver lopen van Lasse Schöne (foto) en hield op slag van rust dom en onnodig Nicolai Boilesen vast. Het leverde hem zijn tweede gele kaart op en in de nasleep kreeg ook Lodeweges rood voor commentaar op Blom.

Hét cruciale moment: Luciano Slagveer moet naar binnen na zijn tweede gele kaart. Trainer Dwight Lodeweges zou hem snel volgen.

Met een man minder capituleerde Heerenveen alsnog. Waar Anwar El Ghazi aanvankelijk vanaf een meter miste, was hij wel betrokken bij de gelijkmaker. Hij leek de 1-1 na een voorzet van Lucas Andersen zelf voor zijn rekening te nemen, maar het was toch echt Sinkgraven die de bal in eigen doel liep. Vervolgens kwam Ajax in een tijdbestek van twee minuten op 3-1. Eerst rondde El Ghazi met een volley af na een fraaie voorzet van de uitstekend ingevallen Ricardo Kishna, waarna de aangever vervolgens uit de aftrap de bal veroverde na treuzelen van Stefano Marzo en binnenschoof: 3-1.

Uit een penalty deed vervolgens Arek Milik ook nog een duit in het zakje en vervolgde de boven Kolbeinn Sigthórsson verkozen spits zijn trefzekere serie. Het mooiste moment kwam in de slotfase op naam van Kishna, die achter het standbeen langs zijn tegenstander (Marzo) door de benen speelde.

PSV
Door de zege komt Ajax tot op een punt van koploper PSV, dat zondag het gat van vier punten weer kan herstellen. Voor de Friezen zijn de druiven gezien de uitstekende eerste helft zuur. De formatie van de weggestuurde Lodeweges wacht bovendien al zes duels op een zege. De uitslag moet Ajax vertrouwen geven voor de uitwedstrijd tegen Paris-Saint Germain, dinsdag in de Champions League.

Dwight Lodeweges zal vooral balen. De uitstekende start van de Friezen werd gevolgd door een onverdiend ruime nederlaag.