Ajax gunt Feyenoord geen kans op revanche

De strijd om een plek in de voorronde van de Champions League is er voor Feyenoord eentje vol frustratie geworden. De Rotterdammers eindigden de reguliere competitie met elf punten meer, waarvan zes uit de onderlinge duels. Maar in de play-offs bleek het bij lange na niet opgewassen tegen het uiterst effectieve Ajax, dat ook in De Kuip keihard toesloeg (2-4).

Ajax gunt Feyenoord geen kans op revanche

Vier dagen geleden had Ajax zich al een uitstekende uitgangspositie verworven door met 3-0 te winnen in eigen huis. Toch wilde Danny Blind waken voor te vroege euforie, niet zo vreemd gezien het wisselvallige jaar dat zijn ploeg doormaakt. Feyenoord startte nog wel sterk en beukte een kwartier lang met overtuiging op het doel van Maarten Stekelenburg.

De schoten die de Feyenoorders loslieten, waren echter van matige kwaliteit. De doelman van Ajax hoefde zich niet al te zeer in te spannen om de nul te houden. Salomon Kalou spande de kroon. De Ivoriaan faalde in de extra tijd voor rust op twee meter van het doel. Via zijn enkel hobbelde de bal op de paal.

Ajax leidde op dat moment al met 2-0. Mauro Rosales profiteerde dankbaar van knullig verdedigen van Pascal Bosschaart en prikte de bal onder Patrick Lodewijks door. De Argentijn leverde bovendien de assist op Klaas-Jan Huntelaar, die de Feyenoord-keeper verschalkte met een traag stiftje.

De inhaalrace was toen al onmogelijk geworden voor Feyenoord. De kans dat de ploeg van Erwin Koeman er nog zes zou maken, was alleen voor rasoptimisten en pessimisten een optie. Ook dat scenario kon worden verscheurd toen Ajax na een knappe aanval over Huntelaar, invaller Angelos Charisteas en Nourdin Boukhari op 0-3 kwam in de vijftigste minuut.

In het overbodige vervolg speelde Dirk Kuijt iets van zijn woede weg door twee keer te scoren. Nicolae Mitea vierde een persoonlijk feestje bij Ajax. De Roemeen maakte zijn eerste goal na lang blessureleed.

De comeback van Mitea komt Blind mogelijk goed uit. Rosales liep in de eerste helft namelijk een hamstringblessure op en Hedwiges Maduro verzwikte zijn enkel na rust. Ajax lijkt woensdag tegen de winnaar van de tweestrijd tussen AZ en FC Groningen dan ook geen beroep te kunnen doen op het aangeslagen duo.

Bekijk hier al onze video's