Ajax freewheelt naar winst door onthutsend zwak NEC

Ajax heeft zondagmiddag met speels gemak een ruime zege geboekt op bezoek bij NEC (1-6). In Nijmegen verleende de thuisploeg alle medewerking in een onthutsend zwak eerste bedrijf.

Ajax freewheelt naar winst door onthutsend zwak NEC

De Nijmegenaren leken vanaf de start bevangen door de hitte. Ajax-coach Frank de boer, die de nodige wijzigingen doorvoerde in zijn basiself, zag hoe zijn elftal al na twintig minuten op 0-3 stond.

Jody Lukoki opende in de dertiende minuut het bal. Hij profiteerde van geklungel in de NEC-defensie en schoof de bal in de korte hoek. Kort daarna was het mistasten door Rens van Eijden en Pavel Cmovs bij een lange bal van doelman Kenneth Vermeer exemplarisch voor het verzet van NEC. De sluitpost kreeg een assist op zijn naam omdat Christian Eriksen, hij keerde terug in de basis, Gábor Babos omspeelde: 0-2.

Nog steeds was het niet gedaan met het foutenfestival. Tobias Sana, die bij Ajax ook in de basis mocht starten, kreeg alle gelegenheid om de bal aan te nemen, te draaien en met een handig stiftje raak te schieten.

Nog voor de onderbreking maakte Theo Janssen de 0-4. De middenvelder bekroonde zijn basisplaats door van afstand raak te schieten. Daarbij mocht Janssen niet klagen dat Babos flink in de fout ging en zich verkeek op de stuiterende bal.

In de tweede helft verzette NEC zich iets heviger en nam Ajax wat gas terug. Siem de Jong, die ten faveure van de gespaarde Kolbeinn Sigthórsson in de spitspositie startte, tekende nog wel voor de 0-5. Na een listig hakje van Eriksen wilde Michel Breuer de bal wegwerken, maar schoot daarbij hard tegen De Jong aan. De Ajax-aanvoerder zag hoe zijn blok in het doel verdween.

De eretreffer van Bram Nuytinck kwam er nog wel. Breuer maakte zijn onhandige actie goed door koppend de assist te leveren. De NEC-verdediger kon met een volley binnen tikken. Het slotakkoord was aan Sana. De Zweedse vleugelspeler kon in zijn tweede wedstrijd voor Ajax zijn tweede treffer laten aantekenen. De Jong bood hem een niet te missen kans.

In de slotfase was de entree van Joël Veltman opmerkelijk. De jonge Ajax-verdediger verving linksback Mitchell Dijks, die als basisspeler ook al zijn competitiedebuut had gemaakt in de formatie van De Boer. Ook Derk Boerrigter maakte na een periode vol blessureleed (rugklachten) nog zijn opwachting. NEC staat na de ruime nederlaag nog steeds op drie punten, Ajax heeft een puntje meer weten te vergaren. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's