Ajax doet zichzelf tekort met magere zege op Groningen

Ook FC Groningen heeft Ajax in De Arena geen pijn kunnen doen (2-0). De Amsterdammers lieten juist na de wedstrijd vroegtijdig te beslissen en de overwinning extra franje te geven.

'Onze intentie is ook om mooi, aanvallend voetbal te spelen, maar gemakkelijk is het niet', had trainer Frank de Boer een dag voor de wedstrijd gezegd. Zijn woorden werden zaterdag in de eerste helft onderstreept. Ajax had weliswaar een overwicht, maar tot veel vuurwerk leidde dat aanvankelijk niet.

Dat de Amsterdammers na 45 minuten met een 1-0 voorsprong de kleedkamer opzochten, was te danken aan Nemanja Gudelj. De middenvelder opende halverwege de eerste helft de score met een vrije trap van net buiten het strafschopgebied. Keeper Sergio Padt, wiens zicht op de bal was belemmerd door twee Ajacieden in de muur, was aan de grond genageld.

Koud terug op het veld liet Ajax na de wedstrijd te beslissen. In een tijdsbestek van tien minuten waren vier goede kansen niet besteed aan de Amsterdammers. De beschuldigende vinger ging vooral richting Milik, die tot drie keer toe verzuimde te scoren en zo zijn criticasters de mond te snoeren. De Pool schoot over, voorlangs en had bij de derde gemiste kans ook te weinig oog voor de kansrijkere Amin Younes.

Ondanks het vooral na rust tegenvallende spel bleef FC Groningen door het gebrek aan efficiëntie bij Ajax hoop houden op een positief resultaat. Dat zorgde voor irritatie en ergernis bij De Boer. Maar tot zijn tevredenheid bracht invaller Viktor Fischer met een fraaie stift in de tachtigste minuut de beslissing.

Voor het onmachtige FC Groningen was dat de genadeklap, waardoor Ajax ook de derde thuiswedstrijd in de Eredivisie dit seizoen won zonder een tegentreffer te incasseren en met negentien punten na zeven duels de koppositie bevestigde. Voor de gasten was het de derde competitiewedstrijd op vreemde bodem die verloren ging.