Ajax boekt derde zege in een week tijd zonder te overtuigen

Ajax heeft in het uitduel met Heracles Almelo de derde zege in een week tijd geboekt. Na een weinig verheffende eerste helft trokken de Amsterdammers - in het zadel geholpen door een persoonlijke fout van Heraclied Tim Breukers - de wedstrijd na de pauze naar zich toe: 0-2.

Het duel in Almelo kenmerkte zich door veel slordigheden aan beide kanten. Ajax bleek na de zware negentig minuten in het Europa League-duel met Panathinaikos (1-2 zege) niet in staat om Heracles de wil op te leggen. De Tukkerse thuisploeg bleef ruim veertig minuten prima overeind in een wedstrijd waarin het baltempo lang vrij laag lag.

Pas in de laatste vijf minuten voor rust werden de Amsterdammers echt gevaarlijk, maar werden kansen door Davinson Sánchez (naast gegleden), Hakim Ziyech (gesmoord schot) en Jairo Riedewald (bal in het zijnet) om zeep geholpen. Vooral de eerstgenoemde actie was ongelukkig, omdat de ijverige Colombiaan de bal voor de voeten van Nick Viergever - die er een stuk beter voor stond - wegtikte.

Heracles was dolgelukkig met deze hulp uit onverwachte hoek, maar de thuisploeg haalde de trekker na de pauze zelf ook niet over. Amper tien minuten in de tweede helft stond linksback Mitchell Dijks te dutten toen de Heraclieden een vrije trap snel kort namen, waardoor Jaroslav Navratil in volledige vrijheid voor kon geven. Met zijn voorzet bracht hij Samuel Armenteros in stelling, maar de Zweed schoot de bal van dichtbij op de handen van Ajax-doelman André Onana.

Ajax-trainer Peter Bosz is wellicht ontevreden over het door zijn ploeg vertoonde spel, maar zal blij zijn met het resultaat.

Eenmaal bekomen van de schrik bemoeide Dijks zich met de aanval en speelde hij een belangrijke rol bij de openingstreffer van de Amsterdammers. Een voorzet van de verdediger kwam na knullig wegwerken door Breukers voor de voeten van Davy Klaassen, die door de schlemielige actie van de invaller - al na zeventien minuten de vervanger van de geblesseerde Robin Gosens - vrij kon binnen schieten.

Met zijn vijfde Eredivisie-treffer van dit seizoen zette de captain van Ajax zijn ploeg op het juiste spoor, want na het bevrijdende doelpunt lukte het de bezoekers zonder echt te overtuigen wel iets beter om de Heracles-spelers het leven zuur te maken. In de zeventigste minuut kon Peter van Ooijen een kopbal van Sánchez nog voor de doellijn wegwerken, maar in de 76ste minuut viel de 0-2 alsnog. Na een combinatie tussen Klaassen en Amin Younes was het Nemanja Gudelj die er met de bal vandoor ging.

De middenvelder behield de rust, kapte zich vrij en drukte koelbloedig af. Daarmee bepaalde Gudelj de eindstand op 0-2, bezorgde hij zijn ploeg na de winstpartijen tegen Vitesse (1-0) en Panathinaikos (1-2) de derde zege in een week tijd en hield hij de achterstand op koploper Feyenoord - dat eerder op de dag met 0-1 won van PSV - op vijf punten. De hoofdstedelingen delen de tweede plaats met PSV en AZ, die eveneens dertien punten bezitten na zes speelronden. Heracles Almelo blijft door de nederlaag steken op vijf punten, goed voor een elfde plaats op de ranglijst.