Ajax blameert zich met gelijkspel tegen Cambuur

SC Cambuur heeft voor een stunt gezorgd door Ajax op eigen veld op een gelijkspel te houden. De Amsterdammers konden het puntenverlies zichzelf aanrekenen.

Het 1-1 gelijkspel was opmerkelijk gezien het begin van de wedstrijd. Al in de tweede minuut bracht SC Cambuur zichzelf in de problemen, en Ajax in het zadel. Rechtsback Wout Droste verspeelde de bal knullig aan Ricardo Kishna, die dankbaar van de gelegenheid gebruik maakte om Siem de Jong in staat te stellen de score te openen.

Het leek de opmaat voor een monsterzege, maar Ajax liet tot onvrede van trainer Frank de Boer na de genadeklap uit te delen. Onder anderen Kishna en De Jong verzuimden voor rust de kansen op de 2-0 te benutten.

Daardoor mocht SC Cambuur onverwacht hoop op een positief resultaat koesteren. Dat werd onderstreept door de grote kans voor Mohamed El Makrini, die vrij voor het Ajax-doel de bal met het hoofd niet in het Amsterdamse net kon krijgen.

Ricardo Kishna (Ajax) in duel met Mohamed El Makrini.

De gemiste kans had Ajax wakker moeten schudden, maar ook in de tweede helft bleef het volharden in het hanteren van een te laag tempo. Bovendien was de Amsterdamse ploeg defensief niet scherp. Nadat invaller Michiel Hemmen Ajax-keeper Jasper Cillessen op de proef had gesteld, kopte Martijn Barto in de 53-ste minuut uit de daaropvolgende corner wel raak.

SC Cambuur putte moed uit de gelijkmaker en kreeg daarbij hulp van Ajax. Want als de Amsterdammers gevaarlijk opdoken voor het zorgvuldig afgeschermde Friese doel, bleef de afronding ondermaats. Zo faalde de van een blessure teruggekeerde Lasse Schöne na bijna een uur oog in oog met Nienhuis, die een kwartier voor tijd redde op een inzet van Davy Klaassen.

Maar de Amsterdamse omsingeling leverde meer frustratie op dan kansen. Ajax probeerde met de moed der wanhoop en zonder al te veel ideeën het puntenverlies te voorkomen. Het bleek tevergeefs, waardoor het onbenut laten van de kansen in de eerste helft extra hard aan kwam.

Door het resultaat heeft Ajax twee punten van de voorsprong op Vitesse ingeleverd, dat nog wel op zes punten staat van de Eredivisie-koploper. Voor SC Cambuur leverde het gelijkspel een welkom punt op in de strijd tegen degradatie.