Agüero bevestigt status als meest efficiënte aanvaller

Reacties

Sergio Agüero bewees woensdag weer dat hij de beste spits in de Premier League-historie is. Op bezoek bij Sunderland (1-4) scoorde hij twee keer, waardoor hij zijn gemiddelde nóg scherper stelde.

Agüero bevestigt status als meest efficiënte aanvaller

Tijdens zijn debuut in de Premier League op 15 augustus 2011 had hij nauwelijks een half uur nodig om zichzelf te introduren. Agüero, die als invaller op het veld kwam voor Nigel de Jong, passeerde toenmalig Swansea City-doelman Michel Vorm twee keer. Daarna zouden nóg 64 competitietreffers volgen, waaronder het waarschijnlijk belangrijkste doelpunt in de clubgeschiedenis van The Citizens.

Op 13 mei 2012 maakte Agüero tijdens het thuisduel met Queens Park Rangers op de laatste speeldag van het seizoen diep in de extra speeltijd 3-2, waardoor City een 2-1 achterstand succesvol omboog in een overwinning en zich voor de tweede keer in de clubhistorie kroonde tot kampioen van Engeland. 'Elke keer als QPR wordt genoemd, flitsen de herinneringen aan die dag weer door mijn hoofd', vertelde Agüero pas nog. 'Het is iets wat ik de rest van mijn leven met me mee draag.'

Agüero scoorde in zijn eerste seizoen 23 keer in 34 competitieduels, maar een jaar later eindigde hij op twaalf treffers in dertig wedstrijden. De voorbije jaargang kwam de Argentijn slechts 23 keer in actie in de Premier League, maar zorgde voor liefst zeventien goals. Een buitengewoon gemiddelde. Dit seizoen loopt Agüero zelfs een-op-een. Records lonken voor de Argentijn als blessures hem niet weer dwarszitten.

Efficiënt
Gemiddeld heeft Agüero 108 minuten per doelpunt nodig in de Premier League, waardoor hij de meest efficiënte speler is sinds de oprichting van de competitie in de zomer van 1992. Thierry Henry (122 minuten) volgt op respectabele achterstand vóór Ruud van Nistelrooy (128), Javier Hernández (130) en Robin van Persie (138).

In oktober kroonde Agüero zich al tot topscorer aller tijden van City in de Premier League. Hij passeerde zijn landgenoot Carlos Tévez. In de periode 2009-13 kwam Tévez tot 58 doelpunten in 113 wedstrijden, waarna de nu dertigjarige Argentijn vertrok naar Juventus. Eric Brook is topscorer aller tijden van City met 177 doelpunten, maar weet dat het slechts een kwestie van tijd is voor Agüero - die op 94 treffers staat - zijn prestatie verbetert. De Argentijn is immers nog maar 26 jaar.

Als we dit seizoen de productie van alle spelers in de topvijfcompetities van Europa onder de loep nemen, dan heeft alleen Cristiano Ronaldo momenteel meer doelpunten voor club en land achter zijn naam staan dan Agüero. De aanvaller van Real Madrid en Portugal scoorde deze jaargang al 28 keer, zeven keer vaker dan de Argentijnse aanvaller voor City en Argentinië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.