Aftellen naar Eredivisie: De Boer jaagt op Hiddink

Reacties

Ondanks de nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle is Frank de Boer nog altijd bezig aan een vliegende start van zijn trainerscarrière. Dit seizoen kan de Ajax-coach alweer zijn vijfde landstitel op rij veroveren, waarmee hij Louis van Gaal en Rinus Michels achter zich zou laten en de jacht op Guus Hiddink, de nieuwe trainer van Oranje, zou vervolgen. Voor Ajax lonkt ook een record.

Aftellen naar Eredivisie: De Boer jaagt op Hiddink
Frank de Boer had zondag reden genoeg om zich langs de zijlijn op te winden over het spel van Ajax.
Frank de Boer had zondag reden genoeg om zich langs de zijlijn op te winden over het spel van Ajax.

Slechts twee trainers slaagden er in meer dan vier keer een club naar de Nederlandse titel te loodsen, maar De Boer was de eerste die dit vier keer op rij deed. Sowieso werd Ajax nooit eerder vijf jaar achter elkaar kampioen. PSV deed dat in het verleden ook vier keer achter elkaar: in de periodes 1985-89 en 2004-08.

Louis van Gaal (1993-96) was een van de trainers die Ajax naar drie titels op rij leidde. 'Maar ik ben veel verder', grapte De Boer eind vorig seizoen nog. 'Nee hoor, toen Louis de derde titel op rij haalde bij Ajax was hij veel verder dan ik. Ik gebruik nog steeds veel dingen die ik als speler onder hem heb geleerd.'

Later kroonde Van Gaal zich ook met AZ tot beste van Nederland (2009), waardoor de huidige Oranje-bondscoach net als De Boer op vier landstitels staat. Ook Rinus Michels werd vier keer kampioen met Ajax, waaronder drie keer op rij in de periode 1965-68. Maar Guus Hiddink is de beste trainer in de historie van de Eredivisie. In totaal pakte hij zes landstitels met PSV: in 1987, 1988, 1989, 2003, 2005 en 2006.

Frank de Boer en Ron Jans poseren met de Johan Cruijff Schaal. De trainer van PEC Zwolle mocht de trofee zondag nogmaals vasthouden.
Frank de Boer en Ron Jans poseren met de Johan Cruijff Schaal. De trainer van PEC Zwolle mocht de trofee zondag nogmaals vasthouden.

De Boer - die als speler ook vijf keer kampioen werd met de Amsterdammers - heeft echter nog een contract tot medio 2017 en vervolgt dus de jacht op Hiddink, die zijn successen wel over twee periodes verdeelde. Wint Ajax dit seizoen opnieuw de Eredivisie, dan betekent dat niet alleen een unicum voor de club maar ook voor De Boer zelf. Hij zou zijn record van vier opeenvolgende titels immers verder uitbouwen.

Daarbij heeft De Boer nog meer te winnen bij Ajax, want naast de vier landstitels won hij alleen nog de Johan Cruijff Schaal in 2013. In dat licht waren de nederlagen tegen PEC Zwolle in de bekerfinale van vorig seizoen en de Super Cup-wedstrijd van zondag een flinke streep door de rekening van De Boer. Ook wacht hij nog altijd op de eerste overwintering in de Champions League. Er is bij Ajax zodoende nog genoeg winst te boeken voor De Boer, al is het alleen maar om de jacht op Hiddink te vervolgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.