Eerherstel op het spel voor Ajax in reprise bekerfinale

Reacties

Voetbal International blikt vooruit op het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen kampioen Ajax en bekerwinnaar PEC Zwolle. Zondagavond wordt er om 18.00 uur afgetrapt in de Amsterdam Arena. Bij winst kunnen de Amsterdammers PSV evenaren als meest succesvolle club in de Nederlandse Supercup met negen zeges. Zwolle speelde niet eerder om de prijs.

Eerherstel op het spel voor Ajax in reprise bekerfinale

PEC Zwolle

Voor PEC Zwolle brengt het treffen met Ajax warme herinneringen terug. Het affiche is namelijk een herhaling van de bekerfinale, waarin de Amsterdammers weggevaagd werden door Zwolle. De zwaktes van de latere landskampioen werden op pijnlijke wijze blootgelegd, met een 5-1 overwinning tot gevolg. Het middenveld van Ajax werd continu fel onder druk gezet en bij balwinst werd de bal snel achter de kwetsbare defensie gespeeld. Het bleek het recept voor een ongeëvenaard succes: voor het eerst in de clubhistorie werd een hoofdprijs gewonnen én Europees voetbal afgedwongen.

Het was sowieso een seizoen vol hoogtepunten voor de Zwollenaren. Het begon allemaal in de openingswedstrijd met een 2-1 zege op titelkandidaat Feyenoord. Daarop volgden nog drie overwinningen, wat van de vierde tot en met de zesde speelronde de koppositie in de Eredivisie betekende. Ook de gelijke spelen tegen PSV en Ajax sprongen in het oog: Zwolle maakte naam als een leuk voetballende ploeg. De bekerwinst leek een logisch gevolg.

Daarmee wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat Zwolle na het sluiten van de transfermarkt – Youness Mokhtar stapte over naar FC Twente – een zeer moeizaam seizoen beleefde. In de eerste vier speelrondes werden twaalf punten behaald, maar in de laatste dertig duels volgden slechts 28 punten. Daarmee presteerde PEC als een degradatiekandidaat. Alleen Roda JC (22 punten) en RKC Waalwijk (27) deden het in die fase slechter. Zij spelen komend seizoen in de Jupiler League, net als NEC dat in de laatste dertig wedstrijden een punt meer veroverde dan Zwolle.

Met dat gegeven in het achterhoofd is het misschien niet eens zo verwonderlijk dat trainer Ron Jans (foto) de Johan Cruijff Schaal minder belangrijk vindt dan het eerste competitieduel met FC Utrecht. Toch weet heel Zwolle dat dit een unieke kans is om opnieuw een prijs te pakken. Het recept om Ajax te verslaan is immers bekend en dat in de voorbereiding werd gewonnen van PAOK Saloniki en Hannover 96 geeft vertrouwen.

Ajax

Voor opponent Ajax is het treffen met Zwolle vooral een kans op eerherstel. De klap van de bekerfinale dreunt nog steeds na in Amsterdam en het winnen van de Johan Cruijff Schaal kan helpen bij de verwerking. Trainer Frank de Boer, die vier keer op rij kampioen werd, wil met zijn ploeg een nieuwe stap zetten in het proces dat uiteindelijk moet leiden tot overwintering in de Champions League. Daarvoor is het noodzakelijk dat de Amsterdammers om leren te gaan met ploegen die fanatiek pressen.

Vorig jaar ging dat een aantal keer pijnlijk mis. Niet alleen werd Ajax weggevaagd door PEC, ook Barcelona (4-0), PSV (4-0) en Red Bull Salzburg (3-0 en 3-1) ontmaskerden het elftal van De Boer. De succescoach vertelde zijn lessen geleerd te hebben uit de nederlagen en dat moet in het nieuwe seizoen gaan blijken, te beginnen met de herkansing tegen Zwolle. Dat Ajax vooralsnog met aanvoerder Siem de Jong slechts één sterkhouder verloor, zorgt voor vertrouwen. De hele club is ervan overtuigd dat de selectie een stap voorwaarts kan zetten.

Daarvoor moet in de eerste weken van het seizoen vertrouwd worden op de eigen opleiding. Internationals Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind sluiten later aan, terwijl Viktor Fischer en Ricardo van Rhijn met blessures aan de kant staan. Dat biedt kansen voor spelers als Ruben Ligeon, Riechedly Bazoer en Ricardo Kishna om hun waarde te bewijzen. Daarnaast grepen in de voorbereiding Lucas Andersen en revelatie Anwar El Ghazi hun kans.

De ogen zullen tegen Zwolle echter ook gericht zijn op de aankopen. Na een mislukt debuutjaar krijgt Mike van der Hoorn bij afwezigheid van Veltman zijn kans. Nick Viergever, bij AZ nog verdediger, lijkt de plaats van Blind op het middenveld in te nemen, terwijl Arkadiusz Milik de nieuwe spits is. Het lijkt voor Ajax een voordeel dat bij een gelijke stand na negentig minuten direct strafschoppen volgen. Tegen Benfica bevestigde Kenneth Vermeer, die de afwezige Cillessen vervangt, namelijk weer eens zijn reputatie als penaltykiller.

Onderlinge historie
Zwolle en Ajax ontmoeten elkaar zondag voor de 36ste keer in officieel verband. De onderlinge historie is sterk in het voordeel van Ajax, dat 25 keer als winnaar van het veld stapte en vier keer gelijk speelde. In Amsterdam verloor Ajax zelfs nog nooit van Zwolle. Voor PEC geeft het hoop dat De Boer tweemaal aanwezig was bij een ruime zege van de Zwollenaren. In de afgelopen bekerfinale als trainer en in het seizoen 1988/89 debuteerde hij als speler met een 4-1 verlies tegen Zwolle. (Pieter Zwart)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
20/04/2014 PEC Zwolle - Ajax 5-1 KNVB Beker
09/02/2014 PEC Zwolle - Ajax 1-1 Eredivisie
14/09/2013 Ajax - PEC Zwolle 2-1 Eredivisie
10/03/2013 Ajax - PEC Zwolle 3-0 Eredivisie
11/01/2012 PEC Zwolle - Ajax 2-4 Eredivisie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.