Afrika Cup dreigt debacle te worden voor favoriet Algerije

Algerije heeft zich in de nesten gewerkt op het toernooi om de Afrika Cup. De titelfavoriet verloor donderdag in het snikhete Franceville met 1-2 van Tunesië en staat na twee wedstrijden in Groep B op slechts één punt.

Voor zowel Algerije als Tunesië was de druk voor aanvang van de tweede wedstrijd in de groepsfase groot. De Tunesiërs verloren in hun eerste duel met 0-2 van Senegal, terwijl Algerije niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Zimbabwe, op voorhand de underdog in Groep B.

In de beginfase golfde het spel op en neer met kansen voor beide teams. Algerije viel met iets meer overtuiging aan en was via een kopbal van Islam Slimani en een schot van Riyad Mahrez tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer. Tunesië stichtte vooral in het tweede gedeelte van de eerste helft gevaar, waarbij met name Ahmed Akaïchi zich onderscheidde.

Algerije dwong na rust nauwelijks kansen af tegen Tunesië.

Tunesië behield na rust het momentum, al had de formatie van bondscoach Henri Kasperczak enig fortuin nodig om op voorsprong te komen. Aïssa Mandi werkte in de vijftigste minuut een voorzet vanaf links achter zijn doelman. Algerije slaagde er niet in zich te herstellen van deze tegenslag en moest ook na de 0-1 het initiatief laten aan Tunesië, dat in de 65ste minuut de marge zelfs verdubbelde. Naïm Sliti verzilverde een strafschop na een overtreding van Faouzi Ghoulam op Wahbi Khazri.

In de slotfase leek Tunesië de 0-2 eenvoudig over de streep te trekken, ware het niet dat Sofiane Hanni de bal in de blessuretijd nog snoeihard in het Tunesische doel 'pegelde' en daarmee zorgde voor een spannende slotfase. Tunesië leek even te buigen, maar barstte niet.

Algerije moet na deze domper maandag afrekenen met Senegal om kans te maken op een plek in de kwartfinale, maar is dan waarschijnlijk nog afhankelijk van de concurrentie. Om 20.00 uur staan in dezelfde poule eerst nog Senegal en Zimbabwe tegenover elkaar.