Advocaat: 'Sneijder is nog steeds een geweldige speler'

Fenerbahçe versloeg Galatasaray zondagavond met 0-1 in een verhitte stadsderby. De winnende trainer Dick Advocaat zag dat zijn ploeg geen beste indruk maakte, maar er desondanks nog laat met de zege vandoor ging.

Zelfs Robin van Persie en Wesley Sneijder kregen het tijdens derby met elkaar aan de stok. Laatstgenoemde drukte zijn stempel op de wedstrijd voor het dominante Galatasaray. 'Selçuk (Inan, red.) en Sneijder zijn nog steeds geweldige spelers, die uitstekend kunnen passen', aldus Advocaat, die in beeld is voor het bondscoachschap, na afloop. 'Dat zijn de spelers die de lijnen moeten uitzetten, dus die moesten we in toom houden. Dat lukte redelijk. Ik moet wel eerlijk zijn: Galatasaray was voor het grootste deel van de wedstrijd de superieure ploeg.'

Door een laat doelpunt van middenvelder Souza ging Fenerbahçe tegen de verhouding in met de zege aan de haal. 'In de eerste helft hadden beide ploegen het lastig en waren er niet veel kansen. Zij controleerden de wedstrijd', gaf Advocaat toe. 'De tweede helft bleef dat zo. Maar uiteindelijk maakten wij het doelpunt. Als je kijkt naar het voetbal van vanavond, was het niet geweldig. Maar er stond veel op het spel. Beide ploegen hebben alles gegeven, maar ook veel fouten gemaakt.'

Ondanks de belangrijke overwinning, waardoor Fenerbahçe een gat sloeg met de rivaal van vier punten, heeft Advocaat een nare nasmaak van het matige spel. 'Ik wil hier niemand de schuld van geven. Ik heb het al eerder gezegd: als we thuis spelen, spelen we voor duizenden van onze eigen supporters. Die hebben we nodig. Maar vandaag speelden we niet in ons eigen stadion. Dat is geen excuus, maar een feit. We hebben niet voor niets meer punten verloren in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden.'