Advocaat loopt Turkse bekerfinale mis op weg naar Oranje

Dick Advocaat is met Fenerbahçe uitgeschakeld in de halve finale van het Turkse bekertoernooi. In de strafschoppenserie viel voor de Turkse ploeg van de toekomstige bondscoach van Oranje het doek tegen Istanbul Basaksehir (2-2 na verlenging). Het heenduel was ook al in 2-2 geëindigd.

Advocaat liet zowel Jeremain Lens als Robin van Persie starten in de cruciale wedstrijd voor Fenerbahçe. Het bekertoernooi was voor de topclub namelijk de enige kans op nog een prijs dit seizoen. De Nederlandse coach van de nummer drie van Turkse competitie zei afgelopen weekend nog het volgende: 'Of ik succesvol ben hier? We hebben nog een kans om het bekertoernooi te winnen. Als dat niet lukt, dan kunnen we het niet succesvol noemen.'

De opvolger van Danny Blind bij de KNVB zag dat het vlak voor rust helemaal dreigde mis te gaan voor Fenerbahçe. De stuit bij het schot van Emre Belözoglu bleek te verraderlijk voor doelman Volkan Demirel, die enorm in de fout ging door de bal niet te keren: 0-1. Fenerbahçe had wel al een aantal kansen gehad, maar onder anderen Van Persie miste. De Nederlander raakte de bal verkeerd bij een volley.

Met dank aan Lens was het in de 71ste minuut wel raak. Uit een scherpe voorzet van de rechtsbuiten schoot Moussa Sow van dichtbij raak. Fenerbahçe leek op de finale af te stevenen, maar op de valreep sloegen de bezoekers toe. Samuel Holmen knalde hoog raak in de korte hoek: 1-2. Het antwoord van Fenerbahçe liet echter niet lang op zich wachten. Ozan Tufan veranderde een schot van Van Persie met succes van richting en dwong zo een verlenging af.

Ondanks enkele kansen leidde de uitputtingsslag tot een strafschoppenreeks. Daarin leek de misser van Edin Visca fataal te worden voor Istanbul Basaksehir, maar Mehmet Topal schoot even later hoog over. Na een misser van Cengiz Under liet Martin Skrtel namens Fenerbahçe vervolgens het matchpoint liggen, waardoor de strafschoppenserie een ware thriller werd. Toen ook nog beide doelmannen een penalty misten, was het dramatische slot compleet. De misser van Fenerbahçe-middenvelder Souza betekende het einde van de bekerkraker.

Op papier heeft Advocaat nu nog drie wedstrijden te gaan voor hij bij het Nederlands elftal aansluit, met als slotstuk het competitieduel met Adanaspor op 4 juni. Op 31 mei speelt Oranje vriendschappelijk tegen Marokko, waarna een oefeninterland tegen Ivoorkust (4 juni) en een WK-kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni) wachten. Het is nog niet bekend wanneer Advocaat tijdens die interlandperiode aansluit bij het Nederlands elftal.