Advocaat en Fener diep in de problemen na nieuw debacle

Het is crisis bij Fenerbahçe, dat na drie competitiewedstrijden slechts één punt heeft. In Istanbul boog de ploeg van trainer Dick Advocaat zondagavond voor Bursaspor: 0-1.

Advocaat stond zwijgzaam langs de lijn en staarde voor zich uit. Machteloos keek hij in de slotfase toe hoe Fenerbahçe opnieuw niet won in de Süper Lig. De hoofdcoach leek niet te kunnen geloven wat hij zag. Zijn ploeg was de gehele wedstrijd beter dan Bursaspor, maar slaagde er niet in te scoren.

Aan mogelijkheden geen gebrek voor De Gele Kanaries. Vooral na rust kreeg Fenerbahçe legio kansen, maar onder meer de lat en goed verdedigend werk van de bezoekers stonden treffers in de weg. Zo raakte Volkan Sen na ruim een uur de lat met een vlammend afstandschot. Twee minuten later was Sen weer dicht bij een doelpunt. Nu haalde Bursaspor-verdediger Aziz Behich zijn poging net voor de lijn weg.

Een kwartier voor tijd was Souza bijna succesvol, maar Bursaspor-doelman Harun Tekín tikte de inzet van de Braziliaan knap uit de hoek. Op dat moment stond de 0-1 al op het scorebord. Na ruim een half uur kopte Bursaspor-aanvoerder Pablo Batalla de bal achter doelman Volkan Demirel. Hij bracht Fener daarmee de eerste nederlaag in 25 thuiswedstrijden toe.

Lens
Advocaat kon voor de eerste keer beschikken over Sunderland-huurling Jeremain Lens. De aanvaller kreeg meteen een basisplaats, net als rechtsachter Gregory van der Wiel. Robin van Persie zat opnieuw op de bank. Hij mocht direct na rust opdraven, maar kon zijn stempel niet drukken. Na drie wedstrijden staat Fenerbahçe op de gedeelde laatste plek in de Süper Lig met slechts een punt, iets dat de club nog nooit eerder overkwam. De ploeg van Advocaat heeft al zes punten minder dan eeuwige rivalen Galatasaray en Besiktas.

Komende donderdag neemt het team het in de Europa League in Oekraïne op tegen Zorja Loehansk. Fenerbahçe is ook een van de tegenstanders van Feyenoord in de groepsfase van de Europa League. Op 29 september (in Istanbul) en 8 december (in Rotterdam) staan de duels tussen de Nederlandse en Turkse club op het programma. Bij Bursaspor - na drie duels op zes punten - was er een basisplaats voor Joshua John. Hij kwam onlangs over van het Deense FC Nordsjælland en stond voor het eerst in de basis. De oud-speler van FC Twente en Sparta Rotterdam werd na een uur naar de kant gehaald.