'ADO-assistent' Hongbo tijdelijke bondscoach China

Reacties

Gao Hongbo is benoemd als tijdelijke bondscoach van China. De Chinees, die in de eerste seizoenshelft enkele maanden stage liep bij ADO Den Haag, is aangesteld voor de WK-kwalificatieduels met de Malediven en Qatar.

'ADO-assistent' Hongbo tijdelijke bondscoach China

Hongbo werd eind september door eigenaar Hui Wang in Peking gepresenteerd als de nieuwe assistent-trainer van ADO Den Haag. Op hetzelfde moment was de clubleiding in de Hofstad niet op de hoogte van de plannen. Aangezien in Nederland niet zomaar een werkvergunning kon worden geregeld, bleef zijn inbreng in Den Haag beperkt tot een rol als stagiair. Hongbo bekeek de trainingen van ADO vanuit een skybox en maakte aantekeningen bij wedstrijden van het eerste elftal en de beloften. Hij bezocht eveneens met regelmaat trainingen van de jeugdelftallen van de club.

Begin december vertrok Hongbo eerder dan de bedoeling was terug naar China. Dat hij geen directe rol kon spelen bij het eerste elftal, en dus niet als assistent-trainer actief was, zorgde voor teleurstelling bij Wang. De aanvraag voor een werkvergunning loopt overigens nog, maar is niet langer meer van waarde voor de club.

De vijftigjarige trainer keert nu terug bij het Chinese nationale elftal, waar hij van 2009 tot 2011 ook al de trainer was. De vacature voor bondscoach van China stond sinds januari open, toen de Fransman Alain Perrin werd ontslagen. Sindsdien gaven liefst 45 trainers aan interesse te hebben in de job. De Chinese bond is daarover nog in beraad. Hongbo krijgt ondertussen de leiding voor de duels met de Malediven (24 maart) en Qatar (29 maart). De Chinese bond zoekt verder naar een permanente nieuwe bondscoach om het land naar het WK 2018 te leiden. China wist zich in de historie een maal eerder voor een wereldkampioenschap te plaatsen, dat was in 2002.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.