ADO verzuimt weg omhoog in te zetten tegen De Graafschap

ADO Den Haag heeft in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap niet meer dan een punt gepakt: 1-1. Een zege was meer dan gewenst na één punt in de laatste vijf competitieduels, maar die bleef uit.

De Graafschap begon nog nooit zo slecht aan het seizoen, maar ook tegen de hekkensluiter van de Eredivisie brak ADO niet met de zegeloze reeks van de laatste weken. Vooral in de eerste helft maakte de ploeg van trainer Henk Fraser weinig aanspraak op de eerste overwinning sinds 15 augustus (1-4 bij FC Twente). Omdat scheidsrechter Björn Kuipers bovendien tot drie keer toe weigerde een penalty toe te kennen, gebeurde er in het eerste half uur nauwelijks iets.

Tekenend voor de Haagse malaise was dat Erik Quekel in de dertigste minuut de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. De spits van De Superboeren kreeg de bal oog in oog met Martin Hansen echter niet langs de Deense doelman. Toen ADO tien minuten later de eerste goede mogelijkheid kreeg, was het wel raak. Mike Havenaar (foto) tikte uit een corner zijn zesde competitiegoal binnen en de 1200ste van ADO in de Eredivisie, nadat Gianni Zuiverloon de bal had verlengd richting de tweede paal.

Gianni Zuiverloon was wegens zijn eigen doelpunt opnieuw de gebeten hond bij ADO Den Haag.

Vier minuten later stond Zuiverloon ook aan de basis van het tweede doelpunt van de middag. Vlak voor het rustsignaal werkte de eerder al door Fraser bekritiseerde verdediger een voorzet van Youssef El Jebli met zijn zwakkere linkerbeen achter Hansen, die met een ultieme reflex nog wel poogde de ongelukkige eigen goal te voorkomen. Dat lukte niet, waardoor ADO de nul ook in zijn negende competitieduel niet hield (nu negentien tegengoals).

De Graafschap klampte zich hardnekkig vast aan die strohalm. Ook het geblesseerd uitvallen van verdediger Jan Lammers veranderde daar niets aan. Keeper Hidde Jurjus redde op een schot van Roland Alberg, terwijl hij Danny Bakker de bal uit een vrije trap van Édouard Duplan maar half zag raken. Het Haags Kwartiertje bood geen soelaas voor de thuisploeg. Havenaar kopte over uit een voorzet van Aaron Meijers, terwijl Ruben Schaken in de slotfase Jurjus op zijn weg vond.

Dat de thuiswedstrijd tegen De Graafschap maar één punt opleverde, zal de onrust in Den Haag niet wegnemen. Zeker omdat de gepromoveerde bezoekers in de laatste vier uitwedstrijden telkens tandeloos waren en niet scoorden, en dat nu door een klungelig moment van Zuiverloon wel gebeurde. ADO mocht zelfs nog van geluk spreken dat het toch nog een plek stijgt naar de veertiende positie, omdat De Graafschap in de slotfase verzuimde bij enkele counters de eerste zege van het seizoen te pakken.