ADO en Excelsior besluiten spektakelstuk met gelijkspel

ADO Den Haag heeft in het thuisduel met Excelsior tot drie keer toe een voorsprong uit handen gegeven. Door de 3-3 kwam een einde aan een Haagse serie van drie competitienederlagen en schreven de Rotterdammers hun eerste puntje op vreemde bodem bij.

Er was de voorbije week veel te doen rond ADO. Niet alleen werd de ploeg van trainer Henk Fraser op blamerende wijze uitgeschakeld door SC Genemuiden in het bekertoernooi, ook was er veel te doen rond de Chinese link. Op de tribune vergezelde coach Gao Hongbo zondagmiddag immers eigenaar Hui Wang, die zijn landgenoot naar de Hofstad had gehaald in het kader van kennisoverdracht. Het bedrijf van Wang, United Vansen, had evenwel gesteld dat Hongbo (op de foto onderaan met Wang) assistent-trainer zou worden.

Nog zonder de fanatieke aanhang, want Midden-Noord bleef de eerste twaalf minuten uit protest leeg, kwam ADO vervolgens in de zevende minuut op voorsprong. Mike Havenaar (op de foto boven in een fel duel met Jurgen Mattheij) was attenter dan Sander Fischer en tikte bij de eerste paal knap binnen uit een voorzet van Edouard Duplan: 1-0.

Mike Havenaar is belangrijk voor ADO, maar een zege leverden zijn twee goals niet op.

Excelsior kon in de eerste helft nauwelijks een vuist maken, maar kwam op slag van rust toch op gelijke hoogte. Adil Auassar zag een door Vito Wormgoor ongelukkig weggewerkte bal voor zijn voeten vallen en schoot via Thomas Kristensen raak in de bovenhoek. Het was voor Excelsior de eerste uitgoal van het seizoen.

Zuiverloon
Na rust zorgde uitgerekend Gianni Zuiverloon voor een nieuwe voorsprong. De door Fraser in de afgelopen periode flink bekritiseerde verdediger torende bij een corner boven iedereen uit en kopte binnen: 2-1. Ook die voorsprong bleek niet aan ADO besteed, want weer was Auassar trefzeker; deze keer met een handig wippertje.

ADO en Excelsior, dat het duel besloot zonder doelman Filip Kurto die bij een botsing met de paal een hoofdblessure opliep, voerden in de slotfase de gezamenlijke dans nog eens uit. Eerst tikte Havenaar zijn vijfde competitiegoal binnen, vervolgens bekroonde Brandley Kuwas een solo met een knal in de bovenhoek. Bij die goals bleef het, ondanks een pegel van ADO-aanvaller Ludcinio Marengo tegen de lat. Beide teams blijven daardoor in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeren. De Hagenaars met zes punten, de ploeg van Fons Groenendijk met vijf. Excelsior zoekt daardoor al negen uitduels op rij vergeefs naar een overwinning.