ADO bekroont droomweek met zege in doelpuntenfestijn

ADO Den Haag heeft een absolute droomweek zaterdagavond vervolmaakt met een 4-3 overwinning op FC Groningen, dat in een tijdsbestek van tien minuten zijn kansen op een goed resultaat vergooide. De gasten konden de ruime achterstand net niet op tijd goedmaken.

De beginminuten waren nog voor Groningen, dat de eerste kans liet optekenen via Samir Memisevic uit een hoekschop. Na een klein kwartier draaide ADO de gashendel open, met als gevolg liefst drie doelpunten binnen tien minuten. De eerste kwam voort uit een slimme cornervariant. Abdenasser El Khayati legde de bal aan voor de volledig vrijstaande Aaron Meijers, die op zijn beurt Danny Bakker vond. De middenvelder liet FC Groningen-doelman Sergio Padt voor de eerste keer graaien door de bal te verlengen.

Vervolgens was het elftal van Fons Groenendijk los. Nadat Padt eerst nog redde op een kopbal van Édouard Duplan, kon de keeper niet voorkomen dat Dion Malone na pogingen van Sheraldo Becker en Duplan alsnog de trekker overhaalde voor de tweede treffer. Groningen had geen tijd om zich te herpakken, want vlak daarna kopte Mike Havenaar ongehinderd tegendraads binnen uit een voorzet van Becker. Het betekende de snelste 3-0 voorsprong voor ADO in een Eredivisie-duel sinds 1991 (5-0 zege op FC Volendam).

Ondanks de zichtbare woede bij Ernest Faber, overtuigde Groningen na de drie klappen ook niet. Het balbezit was voor de bezoekers, maar die deden daar nauwelijks iets mee. Na de pauze liet de slapende defensie zich ook nog eens meteen verrassen door Malone, die zijn tweede goal binnentikte en gelijk daarna aan de andere kant een negatieve rol opeiste. Hij trok Jesper Drost naar beneden, waarop Mimoun Mahi vanaf elf meter raak schoot.

Ruim tien minuten later deed Bryan Linssen van zich spreken. De aanvaller bracht de marge terug tot twee treffers met een van richting veranderd afstandsschot. Met de voorsprong in handen leunde ADO achterover in het Haags kwartiertje. In de slotseconden maakte Linssen nog zijn tweede treffer, waardoor ADO uiteindelijk slechts nipt won.

ADO besloot daarmee zijn week, waarin de ploeg ook belangrijke overwinningen boekte op Roda JC (4-1) en Willem II (1-2), in stijl. In zeven dagen klimt de club uit de Hofstad uit de degradatiezone naar plek dertien en is Groenendijk, die in februari de leiding overnam van Zeljko Petrovic, hard op weg om de club te behoeden voor degradatie. Voor Groningen dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan: plaats negen, die recht geeft op play-offs om Europees voetbal, raakt verder uit zicht door het verlies.