Achtste finale lonkt voor Oranje Leeuwinnen als nummer drie

Reacties

Hoewel de Oranje Leeuwinnen naast de voor zekerheid benodigde zege op het gastland Canada grepen, heeft Nederland nog volop kans om als een van de vier beste nummers drie alsnog de poulefase te overleven. De late gelijkmaker van Kirsten van de Ven kan niet alleen cruciaal blijken, maar beloonde de ploeg van Roger Reijners ook voor het spel. Dat was immmers aanzienlijk beter dan tegen Nieuw-Zeeland (1-0) en China (0-1). Uiteindelijk werd het in Montreal 1-1.

Achtste finale lonkt voor Oranje Leeuwinnen als nummer drie

In de openingsfase werd Nederland overdonderd door het door 45.420 fans aangemoedigde thuisland. Na een fout van Daniëlle van de Donk rook Sophie Schmidt in de zesde minuut al aan het openingsdoelpunt; haar kopbal strandde bovenop de lat.

De waarschuwing van Schmidt bleek aan Nederlandse dovemansoren gericht, want vier minuten later kon er in het Olympic Stadium wel gejuicht worden voor Canada. Na een inworp belandde de bal uiteindelijk met wat fortuin voor de voeten van de volledig vrijstaande Ashley Lawrence, die vanaf zeven meter raak schoot. Nog nauwelijks bekomen van de schrik stond de ploeg van Reijners een minuut later al bijna op een 2-0 achterstand, maar keeper Loes Geurts – die terugkeerde in de basis ten koste van Sari van Veenendaal – haalde opgelucht adem toen de poging van diezelfde Lawrence rakelings naast ging.

Roger Reijners is nog niet zeker van een vervolg van het eerste WK ooit voor Nederland, maar mag nog wel hopen op een goede afloop.
Roger Reijners is nog niet zeker van een vervolg van het eerste WK ooit voor Nederland, maar mag nog wel hopen op een goede afloop.

Nadat Oranje in de dertiende minuut nóg een tegenvaller te verwerken had gekregen, Dominique Janssen moest de geblesseerde Desiree van Lunteren vervangen, kwamen de Oranje Leeuwinnen wel beter in de wedstrijd. Onder aanvoering van Lieke Martens en Manon Melis werden spaarzame kansjes gecreëerd. De grootste was daarbij voor Van de Donk, die een voorzet van Melis in zeer kansrijke positie niet onder controle kreeg en daardoor de mogelijkheid in rook op zag gaan.

Miedema
Na rust meldde Nederland zich regelmatig in het Canadese strafschopgebied, maar zat de gelijkmaker er lang niet in ondanks kansen voor Vivianne Miedema, Van de Donk en de grootste voor Melis. Zo kon Miedema haar grote belofte op het allerhoogste podium dus opnieuw niet inlossen. De cruciale 1-1 viel even later alsnog. Invaller Van de Ven pegelde de bal binnen en zorgde voor het punt dat goud waard kan blijken te zijn.

Nederland zou immers als een van de vier beste nummers drie alsnóg naar de achtste finales kunnen. Dan moet de ploeg van Reijners wel twee nummers drie onder zich houden. Wat betreft die opgave is Nederland halverwege, aangezien Thailand in Groep B maar drie punten verzamelde. Nederland vestigt zijn hoop daarbij vooral op de  poules D en E waar de nummers drie Zweden en Spanje nu respectievelijk twee en één punten hebben.

Door de behaalde derde stek van Nederland is al wel duidelijk dat in de eventuele achtste finale een zware tegenstander uit de bus zal komen. Pas woensdag of op z'n laatst donderdag, na de laatste groepsduels die om 01.00 uur Nederlandse tijd starten, zal duidelijk zijn of het eerste WK ooit voor Nederland ten einde is of alsnog een vervolg krijgt.

China - Nieuw-Zeeland 2-2
Even leek Nederland op weg naar uitschakeling. De ploeg van Reijners stond namelijk virtueel vierde toen Nieuw-Zeeland op voorsprong kwam tegen China door een goal van Rebekah Stott (knal in de korte hoek). Door een arbitrale dwaling, scheidsrechter Katalin Kulscar uit Hongarije zag volledig onterecht een handsbal in een actie van Betsy Hassett, kwam China evenwel langszij in de 41ste minuut. Lisi Wang tekende voor de 1-1. In de tweede helft bracht Shanshan Wang de Chinese dames op voorsprong, maar kwam Nieuw-Zeeland door een goal van Hannah Wilkinson langszij. Daar bleef het bij, waardoor China Groep A als nummer twee besluit boven Oranje.

De stand in Groep A na drie duels:
1. Canada 3-5 (2-1)
2. China 3-4 (3-3)
3. Nederland 3-4 (2-2)
4. Nieuw-Zeeland 3-2 (2-3)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.