Achilles grijpt laatste strohalm en frustreert De Graafschap

Reacties

In de 37ste speelronde van de Jupiler League stond nog genoeg op het spel. Zo had het doek kunnen vallen voor Achilles '29, maar de Groesbekers grepen door een spektakelstuk op bezoek bij De Graafschap de laatste strohalm. FC Emmen en RKC Waalwijk deden uitstekende zaken met het oog op een plek in de play-offs.

Achilles grijpt laatste strohalm en frustreert De Graafschap

De Graafschap - Achilles '29 3-3

Vooraf waren de belangen kraakhelder. Voor De Graafschap zou een zege zeer welkom zijn in de jacht op een play-offs-ticket, terwijl Achilles een beter resultaat moest boeken dan rivaal Dordrecht om degradatie te voorkomen.

Dat beide ploegen nog ergens voor speelden, was duidelijk te zien. De teams zochten de aanval en vergaten daarbij geregeld de defensieve organisatie. Dat er tussen de veertiende en de zestiende minuut drie keer werd gescoord in 137 seconden was daarvoor exemplarisch. Eerst opende Mark Diemers na een fraaie steekbal van Bryan Smeets de score, maar direct daarna betekende een volley van Jop van Steen de 1-1. Direct daarop was het alweer 2-1 toen Anthony van den Hurk na goed doorgaan van Andrew Driver De Graafschap weer op voorsprong zette.

Ook na die treffer was het met het spektakel nog niet gedaan, want Antonio Stankov kopte in de 23ste minuut raak. Met zijn tweede goal was het Van den Hurk, na een overstapje van Piotr Parzyszek, die de vijfde goal van het duel op zijn naam zette. En uiteindelijk was het Niek Versteegen die een matige fase van De Superboeren afstrafte met een fraaie goal: 3-3.

Eenmaal bekomen van al het vuurwerk, opereerden de ploegen na rust zuiniger. Wat voor rust ondenkbaar was, gebeurde in het tweede bedrijf wel; er werd niet meer gescoord. Achilles sleepte tot frustratie van alles wat De Graafschap was het punt over de streep. De Groesbekers hoorden vervolgens dat Dordrecht van Emmen verloren had, waardoor het verschil tussen de rodelantaarndrager en Dordt nog maar twee punten is. In de allerlaatste speelronde treft Achilles in eigen stadion Jong PSV. Dordrecht moet dan op visite bij FC Den Bosch. De Graafschap staat als nummer twaalf al drie punten achter op nummer tien RKC en twee op FC Eindhoven. De kans op deelname aan de play-offs is daardoor nihil.

FC Dordrecht - FC Emmen 0-4

Dat de ploeg van Gérard de Nooijer nog steeds moet vrezen voor degradatie kwam door de nederlaag in het duel met Emmen. De bezoekers kwamen op slag van rust op 0-1. Nick Bakker kopte raak uit een corner. Met twee goals besliste Tim Siekman vervolgens het duel. Het slotakkoord was voor Bakker met de 0-4.

De emoties waren na afloop dus totaal verschillend; het degradatiespook zal in de laatste speelronde meereizen met Dordt naar Den Bosch. Emmen mag juist stiekem nog hopen op Eredivisie-voetbal. De ploeg zette in principe de laatste stap richting de play-offs. Een puntje in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht volstaat in de laatste speelronde om daar formeel voor te zorgen, maar op basis van doelsaldo kan het eigenlijk al niet meer mis.

RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 3-0

De Waalwijkers boekten door de overwinning van vanavond een plekje winst in de stand; een cruciale stijging. De huidige tiende stek zou immers deelname aan de play-offs opleveren. Alle Waalwijkse goals vielen na rust. Eerst profiteerde Johan Voskamp op schitterende wijze met een lob van zeer matig werk van Fortuna-goalie Miguel Santos. Omdat Santos ook niet heel goed ingreep bij een schot van Pieter Langedijk werd het 2-0 en was het vervolgens aan Fred Benson om de laatste goal van het duel te maken.

Daardoor wipt RKC over FC Eindhoven heen. Emmen heeft twee punten meer, maar de Waalwijkers hebben een voorsprong van een punt op FC Eindhoven en drie op De Graafschap. In de laatste speelronde staat voor RKC het bezoek aan MVV op het menu, moet De Graafschap naar FC Oss en ontvangt FC Eindhoven het al voor de play-offs geplaatste Helmond Sport.

SC Cambuur - FC Eindhoven 4-1

Dat Eindhoven een plekje zakte had het deels te danken aan de afgetekende verliespartij in Leeuwarden, waar de al van nacompetitie verzekerde periodekampioen swingend voetbal op de mat legde. Bij rust was het door goals van Jergé Hoefdraad (van richting veranderd), Erik Bakker (penalty) en Sander van de Streek (binnenkant paal na klutssituatie) al beslist: 3-0.

Eindhoven deed direct na rust via Mart Lieder wel wat terug, maar razendsnel herstelde Stefano Lilipaly de marge van drie. Daar zou het uiteindelijk ook bij blijven, waardoor De Graafschap, FC Dordrecht en Eindhoven tot de morele verliezers van de avond uitgroeiden. Al zijn de beslissingen om de directe degradatie en de invulling van de play-off-plekken nog steeds niet definitief.

Lees hier de overige verslagen uit de Jupiler League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.