Aanvalsspel Ajax drijft op Deense degelijkheid

Reacties

De tijden dat kunstenaars en afmakers de aanvalslinie van Ajax sierden zijn definitief voorbij. Baltovenaars hebben plaatsgemaakt voor harde werkers en afmakers zijn afjagers geworden. De aanval van kampioen Ajax blinkt uit in degelijkheid.

Aanvalsspel Ajax drijft op Deense degelijkheid

Tien, negen en drie. Zoveel doelpunten namen de aanvallers die Frank de Boer het meeste gebruikte in de competitie, Kolbeinn Sigthórsson, Lasse Schöne en Viktor Fischer, tot dusver voor hun rekening. Het is een productiviteit die je eerder bij de aanvalslinie van een degradatiekandidaat verwacht, dan bij die van een kampioen.

Liefst tien spelers gebruikte De Boer op de drie voorste posities. Daarmee varieerde niet alleen de bezetting, maar ook de manier waarop de posities werden ingevuld keer op keer. Dan weer stond de kleine rappe Bojan in de spits, vervolgens was het de sterkere maar tragere Kolbeinn Sigthórsson en een week erna kon het zomaar de omgeturnde en dit seizoen veelvuldig met blessurels kwakkelende middenvelder Siem de Jong zijn die in de punt van de aanval verscheen. Ook op de posities van rechts- en linksbuiten is het vrijwel wekelijks stuivertje wisselen. Een duiventil is er niets bij.

Schöne
Stabiele factor in dit alles is Lasse Schöne. Ajax pikte hem twee jaar geleden gratis op bij NEC en de verwachtingen waren navenant. Dat goedkoop niet altijd duurkoop hoeft te zijn, blijkt maar weer eens. Tussen alle dure aankopen en toptalenten veroverde Schöne vorig seizoen moeiteloos een basisplaats. Dit seizoen groeide de 27-jarige Deen zelfs uit tot meest waardevolle Ajacied, met negen doelpunten en negen assists. Een spectaculaire aanvaller zal Schöne nooit worden, maar van onschatbare waarde is hij wel. Ajax' aanvalslinie drijft niet op Danish dynamite, maar op Deense degelijkheid. De bekroning kwam in het kampioensduel bij Heracles, waarin hij de Ajax-treffer op magistrale wijze voor zijn rekening nam.

Daarmee staat Schöne symbool voor Ajax. Dat de Amsterdammers hun vierde titel op rij pakken op basis van samenspel en degelijkheid, is enerzijds een compliment aan De Boer, en anderzijds een teken dat er nog veel rek in zit. Indien talenten als Viktor Fischer, Lukas Andersen, Ricardo Kishna en de van FC Groningen overgenomen Richairo Zivkovic volledig tot bloei komen of Ajax erin slaagt van buitenaf extra individuele kwaliteit aan te trekken, kan de Amsterdamse suprematie alleen nog maar groter worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.