Wilmots weg als bondscoach België na teleurstellend EK

Reacties

Marc Wilmots vertrekt als bondscoach van België, zo heeft de Belgische voetbalbond KBVB besloten na het tegenvallende optreden van de ploeg op het EK.

Wilmots weg als bondscoach België na teleurstellend EK

De verbintenis van Wilmots liep door tot halverwege 2018. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker meldde tijdens een persconferentie dat er een akkoord is bereikt over het ontbinden van het contract.

De technische commissie van de KBVB stelde vast dat de doelstellingen op het EK niet bereikt zijn. 'De overtuiging leeft dat er een nieuwe impuls nodig zal zijn om resultaat op grote toernooien te behalen', oordeelde De Keersmaecker.

Op het EK kwam België niet verder dan de kwartfinale, waarin Wales met 3-1 te sterk bleek in de kwartfinale. In de poule eindigden De Rode Duivels als tweede, na een nederlaag tegen Italië en overwinningen op Ierland en Zweden. Eigenlijk maakte België alleen indruk in de achtste finale met een 4-0 zege op Hongarije.

Wilmots trad halverwege 2012 aan als bondscoach.
Wilmots trad halverwege 2012 aan als bondscoach.

Wilmots trad halverwege 2012 aan als bondscoach, nadat hij eerder als assistent diende onder Dick Advocaat en Georges Leekens. Onder leiding van de ex-middenvelder van onder meer Schalke 04 kwalificeerde België zich voor het WK 2014 nadat De Rode Duivels zich twaalf jaar niet hadden geplaatst voor een EK of WK. Op de mondiale eindronde viel het doek in de kwartfinale na een 1-0 nederlaag tegen Argentinië. België plaatste zich vervolgens zonder veel problemen voor het EK en legde vorig jaar zelfs beslag op de eerste plaats op de FIFA-ranking. Momenteel staat de ploeg nog altijd tweede op deze lijst. 'We wensen hem uitdrukkelijk te bedanken voor het parcours dat de nationale ploeg de voorbije vier jaar heeft afgelegd', liet De Keersmaecker optekenen.

Contractueel had Wilmots recht op een afkoopsom van één miljoen euro bij ontslag. De KBVB wil niet zeggen of dit bedrag op tafel komt, maar meldde bij mondde van de bondsvoorzitter wel dat de partijen op constructieve wijze uit elkaar gaan. Wilmots had de Belgische nationale ploeg 51 keer onder zijn hoede. De Rode Duivels wonnen 34 keer, speelden acht keer gelijk en verloren negen keer.

In de kwalificatiereeks voor het WK 2018 stuit België op Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Estland, Cyprus en Gibraltar. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Rusland. De Keersmaecker wil voor de oefenwedstrijd tegen Spanje op 1 september een nieuwe bondscoach hebben benoemd.

Michel Preud'homme (Club Brugge) en Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) zijn nadrukkelijk in beeld, al stelt de leiding van Club Brugge dat Preud'homme zich aan zijn doorlopende contract zal houden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.