Westermann: 'Mijn debuut was meestal een catastrofe'

Reacties

Heiko Westermann was woensdagavond bij zijn debuut tegen PAOK Saloniki nog niet de ervaren rots in de branding die Ajax deze zomer in hem zag toen het besloot de 32-jarige Duitser aan te trekken. Het was niet de eerste keer dat de 1 meter 90 lange verdediger tijdens zijn debuut geen sterke indruk maakte.

Westermann: 'Mijn debuut was meestal een catastrofe'

Westermann beleefde in de heksenketel van Thessaloniki zijn vuurdoop als slot op de deur in de geïmproviseerde vijfmansverdediging waarmee Peter Bosz in zijn tweede officiële duel als coach van Ajax op de proppen kwam. Het ging al bijna meteen fout, want uitgerekend de geroutineerde mandekker liet Stefanos Athanasiadis uit zijn rug komen bij de vroege openingstreffer van PAOK uit een corner. En ook daarna maakte Westermann geen al te zekere indruk.

Zijn debuutwedstrijden zijn dan ook een verhaal apart, zo gaf hij zelf vorige week nog toe in zijn eerste interview met Voetbal International. 'Veel van mijn debuutwedstrijden waren een catastrofe. Van Greuther Fürth tot HSV tot de nationale ploeg; ik speelde steeds slecht tijdens mijn debuut, maar al die wedstrijden eindigden in een overwinning. Dus het had gelukkig geen gevolgen', sprak Westermann achteraf gezien profetische woorden. Ook nu won Ajax immers weer.

Na zijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax zijn er ook twijfels of Westermann wel bij de speelwijze van de Amsterdammers past: vooruit verdedigen, met veel ruimte in de rug. De ex-speler van onder anderen HSV en Schalke 04 ziet dat zelf niet als een probleem. 'Ik heb met meerdere trainers gewerkt die hun ploeg op deze wijze laten voetballen. Bij het Duitse elftal streeft Joachim Löw bijvoorbeeld hetzelfde soort voetbal na. Misschien iets minder extreem, maar de essentie is vergelijkbaar.'

Heiko Westermann wint hier een kopduel van Stefanos Athanasiadis, maar verloor de Griek - bijnaam Klaus - in de openingsfase uit het oog bij een corner.
Heiko Westermann wint hier een kopduel van Stefanos Athanasiadis, maar verloor de Griek - bijnaam Klaus - in de openingsfase uit het oog bij een corner.

Woensdag had die speelwijze Ajax bijna fataal kunnen worden. Voor rust kwam PAOK er een paar gevaarlijk uit via de counter. 'Voor een verdediging spelen met ruimte in je rug hoeft geen probleem te zijn', weet Westermann. 'Mits iedereen in het team zich aan de afspraken houdt. Je moet in deze speelwijze op elkaar kunnen vertrouwen en goed met elkaar communiceren. Bovendien hebben we snelle verdedigers en een keeper die kan meevoetballen. Dat zijn essentiële kenmerken als je op deze manier wilt spelen.'

Bosz wilde Westermann na afloop van het bereiken van de Champions League-play-offs niet als hoofdschuldige aanwijzen. 'Als iemand vaak in dit systeem heeft gespeeld, is hij het. Maar hij heeft natuurlijk nog niet vaak met deze jongens samengespeeld. In die zin is het dan misschien wat onwennig', zei de trainer bij de NOS. 'Ik vind dat je nu zeker geen namen moet noemen, want ik vind dat je dan veel meer namen zou kunnen noemen die niet goed speelden, die dom balverlies leden, die niet goed stonden te verdedigen. Dit is niet het Ajax zoals we dat een week geleden zagen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.