Van Praag lijkt kansloos door Afrikaanse steun Blatter

Reacties

De herverkiezing van Sepp Blatter lijkt slechts een formaliteit nu ook Afrika de (verwachte) steun heeft uitgesproken voor de Zwitser om FIFA-president te blijven.

Van Praag lijkt kansloos door Afrikaanse steun Blatter

'Afrika staat achter Blatter. Je zult zien hoe populair hij is op dit continent', zei Kwesi Nyantakyi, die naast voorzitter van de Ghanese bond ook deel uitmaakt van het uitvoerend comité van de Afrikaanse bond (CAF). De Zuid-Afrikaanse bondsofficial Molefi Oliphant bevestigde de steun voor Blatter. 'We hebben afgelopen jaar in Rio de Janeiro zijn kandidatuur al officieel aanbevolen.'

De CAF wijst ook de suggestie van de hand dat Blatter zijn stemmen koopt. 'Europa begrijpt het niet. Ze zeggen dat het gaat om geld van de FIFA en niet van Blatter. Maar daar gaat het niet om. Hij is begonnen met hulpprogramma’s die het Afrikaanse voetbal een boost hebben gegeven. Hij heeft veel gedaan voor dit continent.'

Kansloos
Met de steun van de 54 Afrikaanse landen voor Blatter is de poging van Michael van Praag om FIFA-voorzitter op voorhand kansloos. Eerder hebben Azië en Oceanië zich uitgesproken voor de Zwitser, die daarmee al verzekerd lijkt van 111 van de 209 stemmen.

Toch kan Van Praag ook moed putten uit de geschiedenis. In 2002 bleek de uitgesproken steun van de CAF voor de Zweedse tegenkandidaat Lennart Johansson niets waard. Blatter won de verkiezingen, zoals dat vier jaar ook gebeurde ondanks de eigen Afrikaanse gegadigde Issa Hayatou die een gooi deed naar het presidentschap.

Bovendien loopt er nog een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI naar corruptie bij de FIFA. De uitkomsten kunnen ertoe bijdragen dat de positie van Blatter onhoudbaar wordt of dat de nationale bonden van gedachten veranderen over de steun voor de Zwitser.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.