Onbegrip over afgekeurde goal Geertruida ondanks nieuwe buitenspelregel

Reacties

Een doelpunt van Lutsharel Geertruida is zondagmiddag tijdens het competitieduel van Feyenoord met Almere City FC afgekeurd wegens buitenspel op basis van de voor dit seizoen ingevoerde regelgeving. Dat leidde tot het nodige onbegrip. 

Onbegrip over afgekeurde goal Geertruida ondanks nieuwe buitenspelregel
© Pro Shots
Almere City FC
Almere City FC
0 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Geertruida leek zijn bijzondere cijfers nog wat verder op te vijzelen door na zeventien minuten van dichtbij binnen te tikken uit een voorzet van Luka Ivanusec. Feyenoord vierde de zevende Eredivisie-goal van de opmerkelijk makkelijk scorende verdediger al, toen de VAR de aanloop van het doelpunt nog even onder de loep kwam. Na een lange check was de conclusie dat Santiago Giménez eerder in de aanval in buitenspelpositie stond toen de bal via Jochem Ritmeester van de Kamp bij hem terechtkwam.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Volgens de nieuwe regels, die vlak voor het huidige Eredivisie-seizoen werden ingevoerd, is het aanraken van de tegenstander door de bal minder vaak reden om buitenspel op te heffen. Alleen als de speler van de tegenpartij de bal daadwerkelijk onder controle heeft, heft hij buitenspel op. Omdat het Ritmeester van de Kamp niet lukte om de bal op het middenveld te controleren, ontstond er geen nieuwe situatie en stond Giménez dus buitenspel. Lees meer over die veranderde regels in onderstaand PRO-stuk.

Waarnemend hoofdtrainer Sipke Hulshoff ging in de rust verhaal halen bij scheidsrechter Edwin van de Graaf en dat begreep Kees Kwakman wel. De ESPN-analyticus vond dat de goal had moeten tellen. 'Ik vind dat zijn techniek Ritmeester van de Kamp hier in de steek laat. Hij kan hem ook wegschieten. Daar ligt het discussiepunt: had hij controle over de bal kunnen krijgen of is dit niet goed gehandeld van hem? Ik vind dit gewoon een slechte aanname, maar de scheidsrechter had blijkbaar een andere mening.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer L. Geertruida
Meer over L. Geertruida
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.