KNVB ziet geen addertje bij overname Vitesse

Reacties

Vitesse heeft de licentiecommissie van de KNVB juist en volledig geïnformeerd over de huidige eigendoms- en juridische structuur van de club, meldt de voetbalbond. De juridische structuur van de overname van de Arnhemmers is in lijn met de bestaande reglementen van de KNVB.

KNVB ziet geen addertje bij overname Vitesse

Bij de aandelenoverdracht van Vitesse in 2010 onderzochten de KNVB en andere experts de financieringsconstructie rond de overname. Uit dat onderzoek kwamen geen feiten naar voren die in strijd zijn met de regels van de Nederlandse voetbalbond. Terugkerende berichten in de media in 2014 waren voor de KNVB mede aanleiding in gesprek te gaan met Vitesse en opnieuw een toelichting op hun organisatiestructuur te vragen.

De aanleiding voor het onderzoek waren de uitlatingen van voormalig grootaandeelhouder Merab Jordania dat Chelsea zeggenschap had over de gang van zaken in Arnhem. Iets wat de KNVB overigens zelf ook al vermoedde in 2010, toen het per fax de UEFA informeerde over de geldstromen die deels te herleiden waren naar Chelsea-eigenaar Roman Abramovich.

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Integris kreeg inzage in alle geldstromen en hield interviews met (voormalig) bestuurders, commissarissen en accountants. Merab Jordania, de man achter de overname, reageerde niet op de herhaaldelijke verzoeken voor contact om medewerking te verlenen aan het onderzoek. Omdat het onderzoeksteam en de licentiecommissie van de KNVB geen bevoegdheid hebben om individuen te verhoren of te verplichten medewerking te verlenen, is de Georgiër niet gehoord.

Zeggenschap
Een ander onderdeel van het onderzoek was de relatie tussen Vitesse en Chelsea, dat al jarenlang meerdere spelers als huurling stalt in Arnhem. 'Uit diverse interviews en overig beschikbaar materiaal is de conclusie van het onderzoek dat er geen aanwijzingen zijn dat Chelsea zeggenschap heeft in het beleid van Vitesse', valt te lezen in de verklaring van de KNVB. 'Uit het onderzoek komt naar voren dat er geen schriftelijke vastgelegde samenwerkingsovereenkomst tussen de clubs bestaat, maar dat Chelsea en Vitesse op sommige gebieden samenwerken, zoals bij het huren van spelers. De gepresenteerde huurovereenkomsten zijn in overeenstemming met de regelgeving en komen overeen met huurovereenkomsten met andere clubs.'

De voetbalbond geeft dus aan dat Chelsea geen zeggenschap heeft in het huidige beleid van de Arnhemse club. De KNVB gaat niet in op de situatie in 2010. VI heeft echter documenten in handen waar Jordania Abramovich toestemming vraagt om Albert Ferrer aan te stellen en Theo Bos te ontslaan. 'Zoals we in Nice hebben besproken', schrijft hij erbij. Later wordt Abramovich betrokken bij het aantrekken van aanvaller Wilfried Bony én speelt Chelsea-directeur Eugene Tenenbaum een sleutelrol in de overname van de club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.