'Kaartjubileum' lonkt voor steeds beter presterend Groningen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De eerste wedstrijd op zaterdag gaat tussen Vitesse en FC Groningen.

'Kaartjubileum' lonkt voor steeds beter presterend Groningen
Speelronde: 8
Aftrap: zaterdag 1 oktober, 18.30 uur
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer

• Vitesse heeft een 'symmetrische' balans van drie zeges, één gelijkspel en drie nederlagen. De Arnhemmers begonnen deze speelronde op de zevende plaats. FC Groningen zette slechts één duel in winst om (de 1-5 bij FC Utrecht) en bekleedt de twaalfde stek.

• De Arnhemmers hielden FC Groningen in het verleden vaak onder de duim in eigen huis. Van de 26 eerdere Eredivisie-duels in Gelderland tussen beide teams won Vitesse er twaalf. FC Groningen noteerde vijf zeges en negen keer hielden beide ploegen een punt over aan het duel.

• Afgelopen seizoen eindigde dit duel in een 5-0 zege voor Vitesse. Opvallend was dat er liefst vijf keer op de paal of lat werd geschoten, meer dan in de andere 305 duels die afgelopen seizoen werden afgewerkt in de Eredivisie.

• Vitesse kwam in 2016 slechts zeven keer tot winst in de Eredivisie. Opvallend is dat vijf van die zeges werden behaald buiten Arnhem. De laatste thuiswedstrijd leverde wél een overwinning op, tegen Go Ahead Eagles (2-0).

Vitesse is in 2016 matig op dreef in Arnhem.
Vitesse is in 2016 matig op dreef in Arnhem.

• Voor het maken van doelpunten is Vitesse wel erg afhankelijk van twee spelers. In de laatste zes Eredivisie-wedstrijden kwamen alleen Ricky van Wolfswinkel en Lewis Baker tot scoren, beiden sloegen driemaal toe.

• FC Groningen-trainer Ernest Faber kan voor het eerst in zijn trainersloopbaan een handvol competitieduels ongeslagen blijven. De noorderlingen begonnen moeizaam aan het seizoen, maar zijn inmiddels vier Eredivisie-wedstrijden zonder verlies.

• Tijdens die ongeslagen serie begonnen Kasper Larsen, Bryan Linssen en Danny Hoesen telkens in de basis. Dit trio stond tijdens de eerste drie duels, die verloren gingen, niet aan de aftrap.

• Een statistiek in de marge: FC Groningen 'pakte' 1.499 gele kaarten in de Eredivisie-historie. Een jubileum lonkt dus. FC Utrecht, FC Twente en Roda JC Kerkrade rondden eerder de kaap van vijftienhonderd gele kaarten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.